Τι είναι πρόσφυση και γιατί είναι απαραίτητη η … παρουσία της σε οικοδομικές εφαρμογές; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

649

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Μιλώντας για πρόσφυση μεταξύ δύο διαφορετικών υλικών αναφερόμαστε στο βαθμό με τον οποίο δύο διαφορετικά μεταξύ τους υλικά έλκονται μεταξύ τους χωρίς να γλιστρούν ή να ολισθαίνουν. Η πρόσφυση μεταξύ υλικών που πρόκειται να αποτελέσουν τα στρώματα μιας οικοδομικής εφαρμογής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή ολοκλήρωση της.

Η ικανοποιητική πρόσφυση μεταξύ διαφορετικών οικοδομικών επιφανειών που αποτελούν επιμέρους στρώματα μιας εφαρμογής (π.χ. τις στρώσεις σοβατίσματος ενός τοίχου: ‘πεταχτό’, βασική στρώση, τελική στρώση, βαφή) καθορίζει την ικανότητα του τοίχου (όλα τα στρώματα που τον συνθέτουν) να λειτουργούν με ανάλογο (συμβατό) τρόπο σε καταπονήσεις που αυτός δέχεται και που μπορεί να έχουν ως αιτία, δονήσεις και κραδασμούς πάσης φύσης, συστολές και διαστολές λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών του περιβάλλοντος, ή άλλους παράγοντες. Έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύουμε την πρόσφυση μεταξύ διαφορετικών υλικών (που απαρτίζουν τα στρώματα μιας επιφάνειας), με τη χρήση ειδικών ασταριών που λειτουργούν ως ισχυρές γέφυρες πρόσφυσης μεταξύ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες πρόσφυσης που διαφορετικά δεν θα ήταν ικανοποιητικές (π.χ.αστάρι που παρεμβάλλεται μεταξύ ξύλινης ή μεταλλικής επιφάνειας και τσιμεντοειδούς σοβά). 

Σε λιγότερο απαιτητικές οικοδομικές εφαρμογές, η διαβροχή με νερό μόνο ή με διάλυμα οικοδομικού γαλακτώματος με νερό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες πρόσφυσης για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της εφαρμογής.