Αν στην ταράτσα μου στην οποία υπάρχει επένδυση από πλακίδια / πλάκες / μάρμαρα διαπιστώσω ότι, σε κάποια σημεία της, κάποια πλακίδια έχουν ξεκολλήσει ή και κάποια έχουν σπάσει, τι πρέπει να κάνω; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

1268

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Ο οπτικός έλεγχος της επένδυσης της ταράτσας είναι σκόπιμο να γίνεται αρκετές φορές το χρόνο καθώς, λόγω της θέσης της επένδυσης, αυτή υπόκειται σε μεγάλες καταπονήσεις από τον ήλιο, τη βροχή, τον παγετό, τις αντίξοες καιρικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες, γενικότερα μιλώντας. Αν διαπιστώσουμε ότι κάποια από τα πλακίδια της επένδυσης έχουν εμφανώς ρηγματωθεί (σπάσει) ή αποκολληθεί, τότε θα πρέπει να προβούμε στις παρακάτω ενέργειες.

  1. Θα πρέπει να ελέγξουμε το σύνολο της επένδυσης με πολλή προσοχή ώστε να εντοπίσουμε επιπλέον σπασίματα ή αποκολλήσεις.
  2. Θα πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά τους αρμούς της επένδυσης για την περίπτωση ύπαρξης ρηγματώσεων και αποσαθρώσεων σε αυτούς (σύνηθες φαινόμενο).
  3. Θα πρέπει να εξετάσουμε αν περιμετρικά στην επένδυση (στα σημεία συμβολής με κάθετες επιφάνειες), ή και εγκάρσια σε αυτή (πολύ περισσότερο αν το εμβαδόν της υπερβαίνει τα 20m2 ) υπάρχουν αρμοί διαστολής.
  4. Στη βάση των ευρημάτων μας θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα ρηγματωμένα/σπασμένα/ αποκολλημένα πλακίδια και να εξετάσουμε με οπτικό έλεγχο αν υπάρχει κάτω από αυτά υγρασία που να έχει διεισδύσει στο υπόστρωμα. Αν αυτό έχει όντως συμβεί τότε ίσως κριθεί σκόπιμο να αφαιρέσουμε μερικά ακόμη πλακίδια πλησίον των υδρορροών της ταράτσας και να εξετάσουμε για υγρασία στο υπόστρωμα.
  5. Αν διαπιστώσουμε ότι όντως το υπόστρωμα είναι υγρό τότε με τη βοήθεια και τη συμβουλή κάποιου ειδικού θα πρέπει να λάβουμε κάποια απόφαση για επιπλέον δράσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και την απομάκρυνση της επένδυσης και την αντικατάσταση της.
  6. Αν υπάρχει στεγανωτική στρώση σε καλή κατάσταση κάτω από την επένδυση, ίσως χρειασθεί να αφήσουμε ‘ανοιχτή’ την επένδυση στα σημεία που έχουμε αφαιρέσει στοιχεία της (πλακίδια) για κάποιο διάστημα (με ηλιοφάνεια) μέχρι να εξατμισθεί η υγρασία του υποστρώματος πριν προχωρήσουμε σε επισκευή της.
  7. Αν έχουμε διαπιστώσει ότι οι αρμοί της επένδυσης φέρουν ρηγματώσεις (διαφόρων μεγεθών – συνήθως τριχοειδείς) και αποσαθρώσεις τότε θα πρέπει να αφαιρέσουμε τους παλαιούς αρμόστοκους και να προβούμε σε επανα-αρμολόγηση του συνόλου της επιφάνειας. Η επιλογή εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής στο χρόνο και τη χρήση αρμόστοκων είναι εφικτή στις μέρες μας καθώς η τεχνολογία των προϊόντων αυτών έχει εξελιχθεί κατά πολύ και μας παρέχει πολύ αξιόπιστες λύσεις, με διάρκεια στο χρόνο ακόμη και με τις πλέον αντίξοες συνθήκες.
  8. Θα πρέπει να εξετάσουμε την ύπαρξη και τη σωστή λειτουργία περιμετρικών και εγκάρσιων αρμών διαστολής και σε περίπτωση που αυτοί δεν υπάρχουν, θα πρέπει να τους δημιουργήσουμε - απαραιτήτως.
  9. Τέλος και μετά την αποκατάσταση των ζημιών σε πλακίδια και αρμόστοκους καλό είναι να αδιαβροχοποιήσουμε την επένδυση με χρήση ειδικών διάφανων αδιαβροχοποιητικών (διαφορετικά ανά τύπο επένδυσης) για να εξασφαλίσουμε την πλήρη προστασία της.