Τι επιλογές έχω όταν πρόκειται να σοβατίσω μια επιφάνεια κατασκευασμένη από πορομπετόν; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

1131

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Αρκετά συνηθισμένη στις μέρες μας, η κατασκευή εξωτερικής αλλά και εσωτερικής τοιχοποιίας από πορομπετόν, καθώς παρουσιάζει σειρά πλεονεκτημάτων που την κάνουν κατάλληλη ως επιλογή δόμησης.

Το σοβάτισμα επιφανειών που έχουν κατασκευαστεί από πορομπετόν είναι δυνατόν να γίνει με διάφορους τρόπους στους οποίους θα αναφερθούμε παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση ακολουθείται η σειρά σοβατίσματος, όπως και στις άλλες εφαρμογές, με πρώτη στρώση (‘πεταχτό’), δεύτερη στρώση (βασική) και τρίτη στρώση (τελική στρώση φινιρίσματος). 

Μπορεί να γίνει με εργοταξιακά χαρμάνια σοβά, ιδανικά, ενισχυμένα με γαλάκτωμα και ίνες πολυπροπυλενίου ή με βιομηχανοποιημένα υψηλής αντοχής πιστοποιημένα προϊόντα (σοβάδες).

Στην περίπτωση των τυποποιημένων προϊόντων μας δίνεται η επιλογή να ακολουθήσουμε περισσότερο του ενός δρόμους.

  1. Σοβατίζουμε με τυποποιημένο σοβά (σε μεγάλη αραίωση για το πεταχτό) και σε μικρότερη αραίωση για τη δημιουργία της βασικής στρώσης. Στη συνέχεια, και για τη δημιουργία της τελικής στρώσης, χρησιμοποιούμε τυποποιημένο μαρμαροσοβά ή έγχρωμο σοβά τελικής στρώσης, ή ελαστικό σοβά τελικής στρώσης – η καλύτερη επιλογή!
  2. Σοβατίζουμε με μονόστρωτο σοβά, τον οποίο τοποθετούμε σε μια στρώση πάνω σε μια καλή στρώση ‘πεταχτού’ σοβά, την οποία έχουμε δημιουργήσει είτε με το ίδιο προϊόν σε μεγαλύτερη αραίωση, είτε με ενισχυμένο εργοταξιακό χαρμάνι.
  3. Σοβατίζουμε με χονδρόκοκκο στόκο σπατουλαρίσματος, ο οποίος έχει την ιδιότητα να πιάνει μεγάλα πάχη (20mm ανά στρώση) και τοποθετείται απευθείας πάνω στην επιφάνεια του πορομπετόν με απλή προηγούμενη διαβροχή του με νερό, ώστε να αποφύγουμε αφυδάτωση του υλικού. Κατ’ αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνουμε με περιττό βάρος την τοιχοποιία, ενώ δημιουργούμε λεία επιφάνεια, πιο λεία από ότι ο σοβάς τελικής στρώσης.       

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.