Επισκευή μικρού πλάτους και περιορισμένου μήκους ρωγμών σε στοιχεία σκυροδέματος - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

1709

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Επισκευή μικρού πλάτους και περιορισμένου μήκους ρωγμών σε στοιχεία σκυροδέματος


Σε περίπτωση σεισμού υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα δημιουργίας μικρορωγμών σε στοιχεία σκυροδέματος. Αν οι ρωγμές είναι αρκετά μικρές (πλάτος = 0,1 έως 1mm), η τεχνική για να αποκατασταθεί η αρχική αντοχή εφελκυσμού του ραγισμένου στοιχείου είναι με ένεση υπό πίεση εποξειδικού σφραγιστικού (D-33).Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι εξωτερικές επιφάνειες καθαρίζονται από ξένα υλικά, σκόνες, λάδια, λιμνάζοντα νερά και στη συνέχεια πλαστικές θύρες έγχυσης (ακροφύσια) τοποθετούνται κατά μήκος της επιφάνειας των ρωγμών και στις δύο πλευρές του μέλους και στερεώνονται στη θέση τους με ένα σφραγιστικό εποξειδικό στόκο (D-38).

στοιχεία σκυροδέματος

Η απόσταση μεταξύ των ακροφυσίων μπορεί να είναι περίπου ίση με το πάχος του δομικού στοιχείου. Αφότου ο εποξειδικός στόκος έχει στερεοποιηθεί, μία χαμηλού ιξώδους εποξειδική ρητίνη εγχέεται σε ακροφύσιο κάθε φορά, αρχίζοντας στο χαμηλότερο τμήμα της ρωγμής σε περίπτωση που αυτή είναι κάθετη ή στο ένα άκρο της ρωγμής σε περίπτωση που είναι οριζόντια. Η ρητίνη εγχέεται μέχρι να εμφανισθεί ροή της από τις αντίθετες πλευρές του ακροφυσίου ή από το επόμενο υψηλότερα τοποθετημένο ακροφύσιο στην ίδια πλευρά του στοιχείου σκυροδέματος. Το ακροφύσιο έγχυσης πρέπει να σφραγισθεί σε αυτό το στάδιο (D-38 και ο εξοπλισμός έγχυσης να μεταφερθεί στο επόμενο ακροφύσιο και ούτω καθεξής. Όσο μικρότερη είναι η ρωγμή τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι η πίεση έγχυσης ή πιο κοντινή η απόσταση μεταξύ των ακροφυσίων, έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης διείσδυση της εποξειδικής ρητίνης (D-33)  σε όλο το βάθος και το πλάτος του στοιχείου σκυροδέματος.

Μεγαλύτερες ρωγμές επιτρέπουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ ακροφυσίων, ανάλογα με το πλάτος του στοιχείου σκυροδέματος. Αυτή η τεχνική είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους των δομικών στοιχείων. Δοκάρια, κολόνες, τοιχία από σκυρόδεμα καθώς και γενικότερα κατασκευές από σκυρόδεμα. Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της ρηγματωμένης επιφάνειας, εφόσον χρειάζεται επιπεδωτική στρώση επικάλυψης, αυτή γίνεται με το κατάλληλο ενισχυμένο τσιμεντοειδές επισκευαστικό σκυροδέματος {D-55  ή DUROFIX ή DS-240}.

Σε δύο σημεία θα πρέπει, ωστόσο, να δοθεί η δέουσα προσοχή σε τέτοιου είδους επισκευή:
(i) Σε περίπτωση απώλειας του δεσμού μεταξύ των ράβδων οπλισμού και σκυροδέματος, εφόσον το σκυρόδεμα σε άμεση επαφή με τον οπλισμό έχει κονιορτοποιηθεί, η σκόνη αυτή θα δημιουργήσει φράγμα που θα αποτρέψει τη σωστή διάχυση του εποξειδικού υλικού και τον κορεσμό της περιοχής από αυτή, πράγμα που είναι το ζητούμενο.
Για το λόγο αυτό πριν εκκινήσει η επισκευή, η περιοχή της ρωγμής που πρόκειται να επισκευασθεί θα πρέπει να καθαρίζεται σωστά με πίεση με αέρα ή νερό (στην περίπτωση του νερού θα πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει καλά) πριν από την έγχυση εποξειδικού υλικού.
(ii) Έχει διαπιστωθεί ότι ρωγμές μικρότερες από περίπου 0,75mm, δύσκολα μπορούν να δεχθούν έγχυση υπό πίεση. Για το λόγο αυτό τέτοιου τύπου ρωγμές δεν θα πρέπει να επισκευάζονται με αυτή τη μέθοδο

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.