Γιατί επιβάλλεται να στεγανώσω την ταράτσα μου; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

345

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 2/5
Βαθμολογία: 
2
Average: 2 (1 vote)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Η ταράτσα μιας κατοικίας  συμπίπτει με τη στέγη (ή μέρος της στέγης) της κατοικίας. Αποτελεί το πλέον εκτεθειμένο δομικό στοιχείο της, στις περιβαλλοντολογικές και καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της κατοικίας. Η άνεση και η ασφάλεια που παρέχει η κατοικία στους ενοίκους της, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ταράτσα.

Στην Ελλάδα, συνήθως, οι ταράτσες είναι οριζόντιες πλάκες κατασκευασμένες από σκυρόδεμα. Κάποιες από αυτές φέρουν επένδυση από κεραμικά πλακίδια - ή άλλου τύπου και υλικού πλάκες, κάποιες φέρουν κάποιου είδους στεγάνωση (συνήθως ασφαλτικού, ελαστομερούς ή τσιμεντοειδούς τύπου), αρκετές δε από αυτές δεν φέρουν κανενός είδους στεγάνωση ή άλλου είδους προστασία.

Η στεγάνωση μιας ταράτσας κρίνεται απαραίτητη σε κάθε περίπτωση καθώς το στεγανωτικό στρώμα παρεμβάλλεται μεταξύ της πλάκας από σκυρόδεμα και του περιβάλλοντος, προστατεύοντας την πλάκα από κάθε μορφής ρύπους (κυρίως χημικούς, όπως για παράδειγμα διοξείδιο του θείου, αλλά και βιολογικούς), που πιθανόν να προκαλέσουν ζημιές στην επιφάνεια ή τη μάζα του σκυροδέματος της πλάκας.

Κυριότερα, όμως, η στεγάνωση προστατεύει την πλάκα από διείσδυση υγρασίας σε αυτή. Η υγρασία είναι δυνατόν να έχει καταλυτικά αρνητική επίδραση καθώς προκαλεί σκουριά και αποσάθρωση στο σιδηρό οπλισμό (σκελετό) της πλάκας, μεταφέρει χημικούς ή άλλους ρύπους στη μάζα του σκυροδέματός της προκαλώντας την βαθμιαία φθορά του, προκαλεί αποσαθρώσεις, αποκολλήσεις και απολεπίσεις σοβά και χρώματος στα στηθαία (κούτελα, μετώπες) της ταράτσας και, γενικότερα μιλώντας, συντελεί στην αργή αλλά σταθερή φθορά της πλάκας της ταράτσας και των περιμετρικών κατασκευών που βρίσκονται χαμηλότερα της.

Η σωστά επιλεγμένη (ως προς το τύπο και τα υλικά) και κατάλληλα εφαρμοσμένη στεγάνωση αποτελεί την καλύτερη λύση για την προφύλαξη ή εξάλειψη των προβλημάτων που αναφέραμε παραπάνω και τη διατήρηση της καλής κατάστασης της ταράτσας, χωρίς προβλήματα, σε βάθος χρόνου.