Πώς αδιαβροχοποιώ αποτελεσματικά μια ξύλινη επιφάνεια ή αντικείμενο ώστε να προφυλαχθεί από τη διείσδυση υγρασίας σε αυτή ενώ παράλληλα να προστατευθεί από ρύπους και βρωμιά;  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

1231

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Ως πορώδες υλικό, το ξύλο απορροφά την υγρασία που βρίσκεται στο περιβάλλον, σε άμεση επαφή με αυτό. Η υγρασία φουσκώνει το ξύλο και λειτουργώντας ως φορέας μικροοργανισμών και μούχλας, βαθμιαία το αποσαθρώνει και το καταστρέφει. Για να προστατέψουμε τις ξύλινες επιφάνειες από την βλαβερή επίδραση της υγρασίας, είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε στην αδιαβροχοποίησή τους.

Αυτή μπορεί να γίνει με την εφαρμογή σε αυτές, βερνικιού εμποτισμού το οποίο εισχωρεί στην επιφάνεια του ξύλου εμποδίζοντας την υγρασία να διεισδύσει στη μάζα του (στους πόρους του ξύλου). Το βερνίκι που ακολουθεί μπορεί να αποδώσει γυαλιστερό, σατινέ, ή ματ τελική επιφάνεια (φινίρισμα).

Σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε τα φινιρίσματα που αποδίδει η εφαρμογή βερνικιού στην ξύλινη επιφάνεια, η εναλλακτική λύση στη διάθεσή μας αφορά εφαρμογή εξαιρετικής ποιότητας αδιαβροχοποιητικών (νανο-τεχνολογίας)  τα οποία διεισδύουν σε βάθος στους πόρους της ξύλινης επιφάνειας και την αδιαβροχοποιούν πλήρως για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή αδιαβροχοποιητικών υλικών διείσδυσης προϋποθέτει οι πόροι του ξύλου να είναι ανοιχτοί σε ικανοποιητικό βάθος ώστε η αδιαβροχοποίηση να είναι αποτελεσματική. Για το σκοπό αυτό πριν προχωρήσουμε στην αδιαβροχοποίηση της επιφάνειας προχωρούμε στον επιμελή καθαρισμό της, στην απομάκρυνση από αυτή υπολειμμάτων παλιών βαφών ή βερνικιών, αν κριθεί απαραίτητο με τρίψιμο με γυαλόχαρτο, στο χέρι ή με τριβείο.

Προσοχή: Δεν μπορούμε να αδιαβροχοποιήσουμε μια ήδη αδιαβροχοποιημένη επιφάνεια (καθώς το αδιαβροχοποιητικό έχει σφραγίσει τους πόρους της!

Ελέγχουμε περιοδικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα την ξύλινη επιφάνεια για να διαπιστώσουμε ότι η αδιαβροχοποίηση της λειτουργεί σωστά! Στην περίπτωση που έχουμε χρησιμοποιήσει βερνίκι για αδιαβροχοποίηση, ελέγχουμε ότι αυτό δεν έχει κρακελάρει, σχισθεί, ή αποκολληθεί από αυτή. Αν διαπιστώσουμε βλάβη, επεμβαίνουμε άμεσα τοπικά ή και συνολικά αφαιρώντας τα σημεία που αυτή υπάρχει και εφαρμόζοντας ξανά το κατάλληλο στρώμα βερνικιού που απαιτείται.

Αν έχουμε χρησιμοποιήσει αδιαβροχοποιητικά προϊόντα νανοτεχνολογίας τότε καλό να επαναλαμβάνουμε την αδιαβροχοποίηση κάθε ένα με δύο χρόνια αφού πρώτα ελέγξουμε αν αυτή λειτουργεί σωστά ρίχνοντας λίγο νερό σε ένα μέρος της επιφάνειας και διαπιστώσουμε αν απορροφάται από αυτή ή όχι.

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.