Υπάρχει κάποια λύση για την προστασία των επίπλων ‘τικ’ (teak) ή τύπου ‘τικ’ που έχω στη βεράντα μου; Πόσο συχνά πρέπει να τα φροντίζω;  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

157

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Το τικ είναι ένα ακριβό και πολύ όμορφο ξύλο και τα έπιπλα που είναι κατασκευασμένα από αυτό απαιτούν την τακτική φροντίδα και προστασία για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και να ομορφαίνουν τους - συνήθως - εξωτερικούς χώρους της κατοικίας μας (βεράντα, αυλή), στους οποίους είναι τοποθετημένα.  

Παρόλο που το ξύλο τικ είναι αρκετά αδιάβροχο, σκόπιμο είναι να μην αφήνουμε τα έπιπλα από τικ εκτεθειμένα στην βροχή και την υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλό είναι, αν βραχούν (ή και πλυθούν με νερό από εμάς) θα πρέπει να τα στεγνώσουμε άμεσα με ένα μαλακό κομμάτι ύφασμα για να προλάβουμε τον πιθανό σχηματισμό μούχλας που προκαλείται από την ύπαρξη υγρασίας στο ξύλο. Κατά τους χειμερινούς μήνες – αν ο εξωτερικός χώρος δεν χρησιμοποιείται – καλό είναι τα έπιπλα να αποθηκεύονται σε σκιερό μέρος χωρίς υγρασία (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα).

Η φροντίδα και περιποίηση των επίπλων από ξύλο τικ η και άλλων επίπλων από σκληρό ξύλο τύπου τικ γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή και συχνότερα, αν χρειασθεί, με χρήση ειδικού για το σκοπό αυτό ελαιώδους υλικού (λαδιού), του επονομαζόμενου Teak Oil. Αποδίδει έξοχη τελική επιφάνεια, εφαρμόζεται εύκολα όπως τα βερνίκια με πινέλο, σφουγγαράκι ή ρολό, σε χώρο σωστά αεριζόμενο. Θα χρειασθεί να έχετε κοντά σας κάποια κομμάτια από μαλακό ύφασμα. Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή βεβαιωθείτε ότι το έχετε απομακρύνει με τρίψιμο από την επιφάνεια του ξύλου παλαιών βαφών και βερνικιών ώστε οι πόροι του να είναι καθαροί και ανοιχτοί. Αυτό θα επιτρέψει στο ξύλο να απορροφήσει το λάδι σε βάθος επιτυγχάνοντας ικανοποιητική προστασία και φροντίδα και επιπλέον θα αναδείξει τα νερά του ενισχύοντας την αισθητική του εικόνα και μορφή. Για επιπλέον προστασία μπορούμε να αδιαβροχοποιήσουμε τις ξύλινες επιφάνειες ειδικότερα δε αν τα έπιπλα θα παραμείνουν για καιρό σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.

Τι να κάνετε για τα τικ ή τύπου τικ έπιπλα σας

  • Για να απομακρύνετε από τα έπιπλα τη σκούρα πατίνα που πιθανόν υπάρχει στην επιφάνειά τους, χρησιμοποιείστε μαλακό σαπούνι και μαλακό σφουγγάρι. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει σωστά η προετοιμασία της επιφάνειας χωρίς να προκληθεί κάποια ζημιά.
  • Χρησιμοποιείστε teak oil για να διατηρήσουν τα έπιπλα σας την αρχική τους απόχρωση.
  • Χρησιμοποιείστε καλύμματα για να προστατέψετε τα έπιπλά σας από τις συνθήκες του περιβάλλοντος (κακός καιρός, έντονη ηλιοφάνεια, κ.τ.λ.    

Τι να αποφύγετε  για τα τικ, ή τύπου τικ, έπιπλα σας

  • Μην αφήνετε να παραμένει νερό πάνω στα τικ έπιπλα σας. Θα προκαλέσει τη δημιουργία μούχλας πάνω σε αυτά και θα σας αναγκάσει να επαναλάβετε τη φροντίδα τους πολύ γρήγορα.
  • Αν τυχόν βρέξει και τα έπιπλα σας βραχούν, φροντίστε να τα στεγνώσετε όσο πιο άμεσα γίνεται.
  • Μην αφήνετε τα έπιπλά σας σε άμεση έκθεση στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου θα προκαλέσουν στο ξύλο σκασίματα και ζημιές πού από ένα σημείο και μετά δεν θα είναι επισκευάσιμες.
  • Αποφύγετε τη χρήση ισχυρών χημικών καθαριστικών. Το τικ είναι πολύ απορροφητικό ξύλο και η χρήση τέτοιων προϊόντων μπορεί να καταστρέψει τη φυσική πατίνα του ξύλου. 

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.