Πόσο σημαντική είναι η ελαστικότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στις εργασίες στεγάνωσης και τοποθέτησης επενδύσεων στην ταράτσα μου; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

74

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Από τις πλέον σημαντικές έως κρίσιμες για την καλή λειτουργία της στεγάνωσης ιδιότητες είναι η ελαστικότητα της επένδυσης και κατ’ επέκταση των στεγανωτικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία της. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιφάνεια της ταράτσας, από πλέον εκτεθειμένα δομικά στοιχεία ενός κτιρίου υπόκειται σε έντονες συστολές και διαστολές εξαιτίας των έντονων θερμοκρασιακών μεταβολών που συντελούνται σε αυτή (π.χ. σε μια καλοκαιρινή ημέρα η ηλιοφάνεια είναι δυνατόν να ανεβάσει τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της πλάκας πάνω και από 60οC ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας συντελείται μεγάλη πτώση θερμοκρασίας) αλλά και της ταλάντωσης του κτιρίου.

Η καταπόνηση που δέχεται η στεγανωτική στρώση από την έντονη ηλιοφάνεια, τον παγετό, τις συστολοδιαστολές και, γενικότερα μιλώντας, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (π.χ. ακραίες θερμοκρασίες) που συναντώνται στην περιοχή αυτή του κτιρίου  απαιτούν, μεταξύ άλλων, ικανοποιητική ελαστικότητα της στεγάνωσης. Αυτή επιτυγχάνεται με τη χρήση στεγανωτικών υψηλής ελαστικότητας αλλά και, σε κάποιες περιπτώσεις – όταν η στεγανωμένη επιφάνεια με τσιμεντοειδές στεγανωτικό είναι μεγάλου εμβαδού – με τη δημιουργία των απαραίτητων αρμών διαστολής.

Η ελλιπής ελαστικότητα της στεγανωτικής στρώσης στην ταράτσα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σειρά από αστοχίες, μεταξύ των οποίων, η δημιουργία ρηγματώσεων, τριχοειδών ρωγμών, αποκόλλησης της στεγανωτικής στρώσης από το υπόστρωμά της και επακόλουθη φθορά της.

Η διείσδυση νερού ή/και υγρασίας στο υπόστρωμα της στεγάνωσης σε περίπτωση αστοχίας της μπορεί μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει σημαντικές φθορές που συμπεριλαμβάνουν την αποσάθρωση της πλάκας, την οξείδωση (σκούριασμα) του οπλισμού της και, σε ακραίες περιπτώσεις, την απώλεια της στατικότητας της. Πιο άμεσα, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα και μαύρα στίγματα στα ταβάνια κάτω από την πλάκα, αποκολλήσεις και αποσαθρώσεις σοβάδων αλλά και απολεπίσεις και αποχρωματισμούς βαφών στα στηθαία (κούτελα – μετώπες) περιμετρικά της.   

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.