Τι είναι τα εποξειδικά (υλικά) χρώματα; Που μπορώ να τα χρησιμοποιήσω; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

8009

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Εποξειδικά υλικά είναι τα υλικά αποτελούμενα από εποξειδικές ρητίνες. Τα εποξειδικά υλικά κατά την παρασκευή τους προς χρήση, σε πλειάδα διαφορετικών εφαρμογών, διατίθενται συνήθως σε μορφή δύο συστατικών τα οποία αναμειγνύονται και δημιουργούν την εποξειδική πάστα εφαρμογής. Κατά την ανάμειξη προκαλείται αντίδραση με σειρά άλλων υλικών εποξειδικής ή άλλου τύπου σύστασης τα οποία συνήθως αποκαλούμε σκληρυντές.

Η εποξειδική πάστα (παρασκευασμένο υλικό προς χρήση) παραμένει εργάσιμη για συγκεκριμένο (συνήθως μικρό) χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Μετά το πέρας του προβλεπόμενου διαστήματος η χρήση της δεν είναι δυνατή. (Το υλικό σκληραίνει και αχρηστεύεται). Η απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων της εφαρμογής γίνεται με χρήση ειδικών καθαριστικών σχεδιασμένων για αυτή τη χρήση. Σε πλήρη σκλήρυνσή τους η απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων γίνεται με μηχανικά μόνο μέσα (τροχό, σκαρπέλο, κ.ά.).   

Οι χρήσεις των εποξειδικών υλικών είναι ευρείς και περιλαμβάνουν βαφές διαφόρων τύπων υλικών (ξύλο, μέταλλο, σκυρόδεμα, πλαστικό, γυαλί, γύψο, κ.ά.) Μια ειδική κατηγορία εποξειδικών βαφών χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε εφαρμογές διακόσμησης. Επίσης μια πολύ σημαντική κατηγορία εφαρμογών εποξειδικών υλικών αφορά αυτή των ειδικών συγκολλητικών δομικών στοιχείων.

Τα εποξειδικά χρώματα έχουν αναπτυχθεί για εφαρμογή σε επιφάνειες βαριάς χρήσης (βιομηχανικά δάπεδα, γκαράζ, κ.ά.), ή ειδικής χρήσης, π.χ. σε χώρους με αυστηρές απαιτήσεις υγιεινής όπως νοσοκομεία, εστιατόρια, εγκαταστάσεις παρασκευής κρέατος και τροφίμων γενικότερα, πισίνες, σιντριβάνια, κ.ά. Στεγνώνουν γρήγορα και δημιουργούν έναν εξαιρετικής σκληρότητας και αντοχής (ακόμη και σε βαριά χημικά) υμένα (φιλμ) ο οποίος είναι ελάχιστα εύφλεκτος σε σχέση με άλλες επιλογές βαφών. Η εφαρμογή τους καλό είναι να αποφεύγεται σε χώρους με μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (συνήθως εξωτερικοί χώροι) καθώς αυτή προκαλεί σε αυτά ελαφρά κιμωλίαση. Η αντιμετώπιση της κιμωλίασης  γίνεται αποτελεσματικά με ανά διετία εφαρμογή στις επιφάνειες εποξειδικού ασταριού το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της απόχρωσης της επιφάνειας και περαιτέρω ενίσχυση της αντοχής της. 

Ως καλυπτικά μεταλλικών επιφανειών, τα εποξειδικά χρώματα επιτυγχάνουν την προστασία αυτών από την υγρασία και άρα λειτουργούν ως άριστα αντιδιαβρωτικά. Η εφαρμογή τους σε πλειάδα επιφανειών και υλικών διακοσμεί και προστατεύει από φθορές και ζημιές, λειτουργώντας ως αποτελεσματική ασπίδα έναντι των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στο χώρο που βρίσκονται οι επιφάνειες βαφής. 

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.