Πως ένας αδρός σοβατισμένος τοίχος μπορεί να γίνει λείος; Τι είναι το σπατουλάρισμα του τοίχου (επιφάνειας);  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

2156

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Σπατουλαρισμένη επιφάνεια είναι κάποια επιφάνεια που έχει ως τελική επίστρωση και φινίρισμα, στρώση που έχει δημιουργηθεί με εφαρμογή σε αυτή στόκου σπατουλαρίσματος.

Οι λόγοι πίσω από το σπατουλάρισμα μιας επιφάνειας είναι αισθητικοί και αφορούν στην εξομάλυνση της επιφάνειας και την κάλυψη μικρότερων ή μεγαλύτερων ατελειών που εντοπίζονται σε αυτή. Η επιφάνεια ως μέρος κάποιου χώρου (συνήθως εσωτερικού) αποδίδεται έτσι σε άψογη κατάσταση ώστε να δεχθεί το χρωματισμό που θα επιλεγεί για τη βαφή της.  Η ποιότητα του φινιρίσματος της τελικής επιφάνειας που επιτυγχάνει το σπατουλάρισμά της, την εντάσσει ως ουσιαστικό στοιχείο ανάδειξης της αισθητικής του χώρου, σε συνδυασμό βεβαίως με ό,τι άλλο εντάσσεται μέσα σε αυτόν.

Ανάλογα με τις ανάγκες της εφαρμογής, γίνεται και η επιλογή του κατάλληλου στόκου σπατουλαρίσματος.

Αν η επιφάνεια έχει μεγάλες ατέλειες (βάθους 20mm ή περισσότερο) που πρέπει να καλυφθούν, ή αν η επιπεδότητα και η κατακορύφωσή της χρήζουν επέμβασης για να αποκατασταθούν, τότε χρησιμοποιούμε για το σπατουλάρισμα της ρητινούχο τσιμεντόστοκο λευκού χρώματος ικανό να καλύψει αποτελεσματικά τις ατέλειες αυτές. Τέτοιες επιφάνειες μπορεί να είναι τοιχία από σκυρόδεμα, τοιχοποιία από πορομπετόν, φθαρμένη σοβατισμένη επιφάνεια, κ.ά.

Αν η επιφάνεια έχει ατέλειες (βάθους 4mm ή περισσότερο) τότε για την εξομάλυνση της (με αποφυγή πολλαπλών επιστρώσεων) χρησιμοποιούμε ρητινούχο λεπτόκοκκο τσιμεντόστοκο υψηλής καλυπτικότητας, λευκού ή γκρι χρώματος. Τέτοιες επιφάνειες μπορεί να είναι τοιχία ή ταβάνια από μαρμαροσοβά, εμφανές μπετόν, πορομπετόν, γυψοσανίδες, κ.ά.

Αν η επιφάνεια έχει λίγες ατέλειες μηδαμινού βάθους αλλά είναι σχετικά αδρή και η επιθυμία μας, για αισθητικούς κυρίως λόγους, είναι να την κάνουμε λεία τότε εφαρμόζουμε σε αυτή μία ή περισσότερες στρώσεις υπέρλεπτου λεπτόκοκκου τσιμεντόστοκου λευκού χρώματος ο οποίος δημιουργεί λεία επιφάνεια η οποία στη συνέχεια θα διακοσμηθεί με την προσθήκη βαφής ή σε κάποιες περιπτώσεις ταπετσαρίας.  Τέτοιες επιφάνειες μπορεί να είναι επιφάνειες από μαρμαροσοβά, γυψοσανίδες, εμφανές μπετόν, κ.ά. Η χρήση του υπέρλεπτου τσιμεντόστοκου γίνεται και σε επιφάνειες οι οποίες προηγουμένως έχουν σπατουλαρισθεί με τους προαναφερθέντες τσιμεντόστοκους.

Αν η επιφάνεια είναι από τσιμεντοσανίδα, για το σπατουλάρισμα της χρησιμοποιούμε ειδικό για το σκοπό αυτό ρητινούχο τσιμεντόστοκο εξομάλυνσης υψηλής αντοχής και καλυπτικότητας, γκρι χρώματος. Μπορεί να εφαρμοσθεί σε επιφάνειες από τσιμεντοσανίδα, είτε αυτές βρίσκονται σε εσωτερικούς, είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Όλοι οι λευκοί τσιμεντόστοκοι σπατουλαρίσματος βάφονται στη μάζα τους. Η ενέργεια αυτή ελαττώνει την ανάγκη για πολλαπλές επιστρώσεις (‘χέρια’) βαφής της επιφάνειας ενώ την προστατεύει σε περίπτωση χτυπημάτων και εκδορών (γδαρσίματα) καθώς η ζημιά δεν γίνεται άμεσα εμφανής λόγω του χρωματισμένου στόκου. 

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.