Τι είναι οι Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (ΠΟΕ)  (Volatile Ogranic Compounds (VOC)); Γιατί τα προϊόντα (χρώματα) που τις περιέχουν σε μικρές ποσότητες ή και καθόλου είναι πολύ φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον;  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

600

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

‘Πτητική Οργανική Ένωση’ είναι οποιαδήποτε οργανική ένωση, η οποία έχει αρχικό σημείο βρασμού μικρότερο από ή ίσο με 250°C, μετρούμενο σε σταθερή ατμοσφαιρική πίεση 101,3 kPa.
Χρώματα
Μια σημαντική πηγή τεχνητών (ανθρωπογενών) πτητικών οργανικών ενώσεων είναι τα χρώματα και τα ειδικά προστατευτικά επιστρώματα. Οι διαλύτες, πτητικές οργανικές ενώσεις, είναι απαραίτητοι  για την ομαλή διασπορά ενός προστατευτικού ή διακοσμητικού φιλμ (επίστρωσης). Τυπικοί διαλύτες είναι οι αλειφατικοί υδρογονάνθρακες, ο οξικός αιθυλεστέρας, οι γλυκολαιθέρες και η ακετόνη. Παρακινημένες από το κόστος, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, και τις νομικές ρυθμίσεις, οι βιομηχανίες χρωμάτων όλο και περισσότερο μετατοπίζεται προς τη χρήση υδατικών διαλυτών.

Ήδη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, η Χρωματοβιομηχανία έχει κληθεί να δώσει κάποια λύση σε σχέση με τις Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (Volatile Organic Compounds), τους διαλύτες δηλαδή που συμβάλλουν στο γρήγορο στέγνωμα και το καλό φινίρισμα της βαφής, την ομαλή ροή και επιπέδωσή της. Συμβάλλουν επίσης στον έλεγχο του πάχους στρώσης, τη σκληρότητα ή την απαλότητά της.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στη δημιουργία προϊόντων (χρωμάτων) βάσεως νερού με πολύ χαμηλή (50-100gr/lt) ή και μηδενική περιεκτικότητα σε ΠΟΕ τα οποία εξελίχθηκαν ώστε σήμερα να μιλάμε για εφάμιλλα προϊόντα με αυτά της βάσης διαλύτου. Η περιεκτικότητα σε ΠΟΕ των χρωμάτων βάσεως διαλύτη κυμαίνεται από 300 – 650 γραμμάρια ΠΟΕ ανά λίτρο. Στην κατηγορία των χρωμάτων με μηδενικό περιεχόμενο σε ΠΟΕ ανήκουν και τα χρώματα σε μορφή πούδρας τα οποία παρασκευάζονται εύκολα από το χρήστη με απλή ανάμειξη χρωστικής με νερό και στη συνέχεια με το χρώμα σε σκόνη (πούδρα) σύμφωνα με λεπτομερείς οδηγίες που περιλαμβάνονται στη συσκευασία τους.

Όλοι μας έχουμε πλέον εξοικειωθεί με την ιδέα ότι το αποκαλούμενο ‘Φαινόμενο του Θερμοκηπίου’, η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας ανθρωπογενών δράσεων και ενεργειών, αποτελεί μια πραγματική απειλή για τον πλανήτη. Όπως και πάρα πολλά αλλά πράγματα, έτσι και οι βαφές συμβάλλουν – αρνητικά – στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.