Οι αρμοί μεταξύ των πλακιδίων … διαλύονται! Τι πρέπει να κάνω; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

865

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 2/5
Βαθμολογία: 
2
Average: 2 (1 vote)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Οι επενδεδυμένες με πλακίδια επιφάνειες τόσο στη κουζίνα αλλά πολύ περισσότερο στο μπάνιο ταλαιπωρούνται πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής και χρήσης τους. Ταλαιπωρούνται και φθείρονται από συχνή επαφή με το νερό, το σαπούνι και τα πάσης φύσης απορρυπαντικά. Η φθορά μεταφράζεται σε αποσάθρωση και ρηγματώσεις και κατ’ επέκταση σε συγκέντρωση μούχλας βρωμιάς και άλλων ρύπων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξετάσουμε την αντικατάσταση του αρμόστοκου με νέο. Αυτή είναι μια δύσκολη, λεπτή  και χρονοβόρα εργασία. Να πως γίνεται σωστά:

 

Βήμα Πρώτο

Η απομάκρυνση του παλαιού αρμόστοκου είναι μια λεπτή εργασία. Μπορεί να γίνει με χρήση σφυριού και λεπτού κοπιδιού ή κατσαβιδιού  ωστόσο με αυτό τον τρόπο κινδυνεύουμε να κάνουμε ζημιά στα πλακίδια. Σήμερα υπάρχουν ειδικά εργαλεία χειρός αλλά και ηλεκτρικοί τροχοί με τα οποία μπορεί κάποιος να απομακρύνει τους αρμόστοκους χωρίς να κάνει κάποια ζημιά στα πλακίδια. Η διαδικασία απομάκρυνσης του αρμόστοκου γίνεται στο κέντρο του αρμόστοκου. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μικρή ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα του παλαιού αρμόστοκου.  

Βήμα Δεύτερο

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά έχουμε καθαρίσει τους παλαιούς αρμόστοκους με τη χρήση των εργαλείων, πάντοτε θα παραμένουν υπολείμματά τους στις άκρες των πλακιδίων τα οποία θα πρέπει να απομακρύνουμε. Περνάμε λεπτό στοκαδόρο μέσα στον αρμό και με απαλές κινήσεις κατά μήκος αυτού τρίβουμε τις παρειές (πλαϊνά) των πλακιδίων. Απομακρύνουμε τη σκόνη με ηλεκτρική σκούπα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να επιτύχουμε το αποδεκτό αποτέλεσμα καθαρισμού.

Βήμα Τρίτο

Χρησιμοποιούμε υγρό σφουγγάρι με το οποίο καθαρίζουμε τα πλακίδια και τους αρμούς από τυχόν υπολείμματα. Αφήνουμε την επιφάνεια να στεγνώσει μόνη της. Αυτό είναι μια πολύ ουσιαστική εργασία καθώς συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου υποστρώματος για την επιτυχή συγκόλληση του νέου αρμόστοκου.

Βήμα Τέταρτο

Η τοποθέτηση του νέου αρμόστοκου είναι σχετικά απλή. Αφού δημιουργήσουμε την κατάλληλη πάστα - με ανάμειξη της σκόνης (αρμόστοκου) με την προτεινόμενη αναλογία σε νερο - χρησιμοποιούμε ειδική πλαστική σπάτουλα με την οποία απλώνουμε ομοιόμορφα το υλικό σε όλη την επιφάνεια των πλακιδίων. Με σταθερή πίεση και υπό γωνία 450 πιέζουμε τον αρμόστοκο ώστε να γεμίσει πλήρως τους αρμούς. Στη συνέχεια και για την απομάκρυνση του ‘θολώματος’ των πλακιδίων,  μετά από 20-30 λεπτά της ώρας, χρησιμοποιούμε βρεγμένο σφουγγάρι για να καθαρίσουμε τα πλακίδια. Χρησιμοποιούμε όσο υλικό χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή. Το υλικό (τσιμεντοειδής αρμόστοκος) αποκτά τις πλήρεις μηχανικές του αντοχές 28 ημέρες μετά την εφαρμογή του και έχει βατότητα μετά από οκτώ ώρες περίπου.