Ο σοβάς του τοίχου του υπογείου μου έχει φουσκώσει και σε κάποια σημεία έχει αποσαθρωθεί αρκετά. Τι φταίει; Τι πρέπει να κάνω για να τον επισκευάσω;  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

423

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 2/5
Βαθμολογία: 
2
Average: 2 (1 vote)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να εξετάσω το εύρος (σε τι εμβαδόν, σε ένα ή περισσότερα σημεία) και την ένταση του προβλήματος (σε τι βάθος έχει προχωρήσει η αποσάθρωση). Η πιθανότερη αιτία εξαιτίας της οποίας ο σοβάς έχει φουσκώσει ή πέσει είναι η εισχώρηση υγρασίας στη μάζα του και η επακόλουθη αποσάθρωσή του (και απώλεια των μηχανικών του αντοχών).

Ως επόμενη ενέργεια εντοπίζω την πηγή της υγρασίας από την οποία έχει προκύψει το πρόβλημα. Κάποιες φορές η πηγή είναι ορατή και εύκολη να εντοπισθεί (π.χ. διαρροή από μια επιφανειακή σωλήνωση), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο εντοπισμός της πηγής της υγρασίας είναι από πολύ δύσκολος έως αδύνατος σε αρχικό οπτικό έλεγχο. 

Στη συνέχεια, και αφού έχω εντοπίσει και επιλύσει (αν είναι εφικτό) το πρόβλημα της υγρασίας, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα προβούμε σε επισκευή τοπικού χαρακτήρα ή θα πρέπει να επιλέξουμε μια πιο ολοκληρωμένη λύση που να αφορά στη συνολική αντικατάσταση του σοβά. Πάντως, αν δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω και να απομονώσω την πηγή (μία ή περισσότερες) της υγρασίας που έχει προκαλέσει το πρόβλημα, αυτό θα επανεμφανισθεί αργά ή γρήγορα και θα απαιτήσει νέα επέμβαση για την αντιμετώπισή του.

Ιδανικά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η τοιχοποιία του υπογείου δεν έχει στεγανωθεί εξωτερικά πριν από τις εργασίες επιχωμάτωσης (ή και εσωτερικά πριν το σοβάτισμα), τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχω εκτόνωση υγρασίας του εδάφους δια μέσω της τοιχοποιίας του υπογείου, υγρασία η οποία στην πορεία της συναντά τη μάζα του σοβά και εισερχόμενη σε αυτή προκαλεί το φούσκωμα και την αποσάθρωσή του.

Σε τέτοια περίπτωση η επέμβαση τοπικά στο πρόβλημα δεν δίνει αξιόπιστη λύση και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επανεμφάνισή του. Η κατάλληλη λύση αφορά στην ολική αφαίρεση του σοβά μέχρι την επιφάνεια σκυροδέματος (ή άλλου υλικού από το οποίο έχει κατασκευασθεί) του τοίχου του υπογείου. Κατόπιν, και αφού έχουμε καθαρίσει και σταθεροποιήσει σωστά την επιφάνεια, προχωρούμε στη στεγάνωσή της με ειδικό στεγανωτικό κονίαμα υψηλής πρόσφυσης, μηδαμινής απορροφητικότητας σε υγρασία, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη αντοχή τόσο σε θετικές όσο και σε αρνητικές υδροστατικές  πιέσεις. Στη συνέχεια και αφού η επιφάνεια έχει στεγνώσει καλά, προχωρούμε σε νέο σοβάτισμα και βαφή της, αν αυτό είναι επιθυμητό. 

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.