Χρώμα

Εξωτερικά αποτελεί την τελευταία –ή την πρώτη αν προτιμάτε– γραμμή άμυνας μίας οικοδομής σε άμεση επαφή με τα στοιχεία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, συμβάλλει σε μέγιστο βαθμό στη δημιουργία της αισθητικής εικόνας ενός κτιρίου –ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται– θετικά ή και αρνητικά.

Οι ζημιές που μπορεί να παρουσιάσει εξαιτίας της υγρασίας, του παγετού, της έντονης ηλιοφάνειας, των συστολοδιαστολών, της προσβολής του από αστικούς και βιομηχανικούς ρύπους είναι πολλές και στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν την πλήρη επαναβαφή των επιφανειών που τις παρουσιάζουν για την αποκατάσταση της αισθητικής τους εικόνας σε αποδεκτά επίπεδα, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία της τοιχοποιίας.

Εσωτερικά, φρεσκάρει και διακοσμεί τις επιφάνειες εντασσόμενο στη διαμόρφωση της αισθητικής των χώρων είτε ως κυρίαρχο στοιχείο του διακόσμου είτε ως ενισχυτικό υπόβαθρό τους. Συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της διάθεσης των ενοίκων ενός χώρου που βρίσκονται σε αυτόν για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα.

Οι ζημιές εσωτερικά είναι αισθητά μικρότερες από ότι εξωτερικά και σχεδόν πάντα έχουν ως κύριο αίτιο την προσβολή από υγρασία ή το λέκιασμα.