Οι συνήθεις ζημιές του σοβά - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

16375

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 1/5
Βαθμολογία: 
1
Average: 1 (1 vote)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Οι συνήθεις ζημιές του σοβά


Οι ζημιές που συνήθως παρατηρούνται σε κάποια σοβατισμένη επιφάνεια είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν, όπως παρακάτω:

  • Επιφανειακές ρωγμές (συνήθως τριχοειδείς)
  • ‘Δομικές ρωγμές’(βαθιές,στη μάζα του σοβά)
  • Αποκολλήσεις
  • Ματίσεις
  • Έλλειψη σκληρότητας
  • Φούσκωμα
  • Ξεφλούδισμα

Επιφανειακές ρωγμές

Συνήθως συνθέτουν ένα δίκτυο από λεπτές ρωγμές σε εξαγωνικό σχήμα, με τη διάμετρο του εξαγώνου να είναι μεταξύ 5 και 75 χιλιοστά.  Είναι συνήθως πολύ λεπτές και ρηχές και δεν εκτείνονται σε όλο το βάθος του σοβά. Οι ρωγμές αυτού του τύπου συμβαίνουν μέσα σε λίγες ώρες από το σοβάτισμα και δεν είναι ορατές παρά μόνο αν σε αυτές επικαθήσει υγρασία και σκόνη. Οι ρωγμές αυτού του τύπου έχουν μικρή σημασία, δεν ανοίγουν ή κλείνουν με το χρόνο και μπορεί να καλυφθούν με μίας κατάλληλης ποιότητας (ελαστομερές) χρώμα.

Βαθύτερες ρωγμές

 Η δομή των ‘δομικών ρωγμών’ αφορά συνήθως βαθύτερες ρωγμές (μερικές φορές διέρχονται από όλο το βάθος της μάζας του σοβά) και τα εξάγωνα που σχηματίζουν έχουν διάμετρο μέχρι και 200 χιλιοστά. Αυτές οι ρωγμές συνήθως προκύπτουν όταν χρησιμοποιείται μείγμα σοβά με υψηλή περιεκτικότητα σε τσιμέντο, το οποίο αφήνεται να ξηρανθεί πολύ γρήγορα.

Οι ρωγμές που εντοπίζονται όταν ο σοβάς είναι ακόμη εργάσιμος (νωπός) σφραγίζονται με τριβίδι, αλλά εμφανίζονται πάλι αργότερα. Μία λύση για τη σφράγισή τους αποτελούν ειδικά σφραγιστικά με βάση υαλονήματα ή άλλου τύπου ειδικά σφραγιστικά. Διαφορετικά αυτές καλύπτονται με τη χρήση κατάλληλων βαφών. Οι ρωγμές αφυδάτωσης ή αλλιώς συρρίκνωσης προκύπτουν όταν μεγάλη ποσότητα νερού (υγρασίας) εξατμισθεί από τη μάζα του σοβά τις πρώτες ώρες μετά την εφαρμογή του. Το ίδιο ισχύει και για τις οριζόντιες ρωγμές που σχηματίζονται στις γωνίες και μεταξύ κουφωμάτων. Οι σοβάδες συνήθως δημιουργούν ρηγματώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτές θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σφραγίζονται και οι επιφάνειες να βάφονται με τις κατάλληλες βαφές.

Δωμικές ρωγμές

Κάποιες ρωγμές ορατές στο σοβά μπορεί να έχουν προκύψει από ρωγμές που ήδη υπάρχουν στον τοίχο. Αυτές μπορεί να έχουν προκληθεί από κίνηση των θεμελίων, διείσδυση υγρασίας, συρρίκνωση λόγω ξήρανσης της τοιχοποιίας ή θερμική κίνηση της οροφής. Αυτό το είδος των ρωγμών συχνά σχηματίζονται σε ευθείες κάθετες ή οριζόντιες γραμμές, ή σε βαθμιδωτές διαγώνιες γραμμές και μπορεί να είναι αρκετά αντιαισθητικές. Το πλάτος της ρωγμής συχνά ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές.

Επειδή αυτές οι ρωγμές προέρχονται από τον τοίχο και όχι από το σοβά, η επιδιόρθωση του σοβά είναι αναποτελεσματική. Σε ανάλογες περιπτώσεις θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια ειδικού που θα εντοπίσει την αιτία και θα προτείνει μέτρα αποκατάστασης.Η κάλυψή του με υψηλής ποιότητας εξωτερικό χρώμα θα μειώσει κατά κανόνα τον κίνδυνο διείσδυσης νερού σε αποδεκτά επίπεδα, αν ο σοβάς είναι αρκετά ισχυρός για να κρατήσει ένα τέτοιο χρώμα. Τομείς οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε χτυπήματα, όπως γωνίες, μπορεί να ξανασοβατισθούν με σχετική ευκολία.

Ματίσεις

Μάτιση είναι ο όρος που δίνεται στην εμφάνιση ενός επιχρίσματος τοίχου, όταν οι θέσεις των αρμών κονιάματος είναι σαφώς ορατές μέσα από το σοβά. Αυτό προκαλείται από τη διαφορά της αναρρόφησης μεταξύ των μονάδων τοιχοποιίας και του κονιάματος. Ενώ η μάτιση μπορεί να είναι αντιαισθητική, είναι απίθανο να οδηγήσει σε περαιτέρω ρωγμές. Αν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε το σοβά και να ξανασοβατίσουμε. Η εφαρμογή ενός καλού υποστρώματος πεταχτού πριν το σοβάτισμα θα συμβάλλει στην αποφυγή του προβλήματος.

 

Σκασίματα

Τα σκασίματα είναι κωνικά θραύσματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια του σοβά αφήνοντας οπές, οι οποίες ποικίλλουν σε μέγεθος. Προκαλούνται από την παρουσία προσμείξεων σωματιδίων στο μείγμα το οποίο, αντιδρώντας με την υγρασία φουσκώνει  προκαλώντας κοιλότητες στο σοβά. Μόλις η αιτία του αναδυόμενου σκασίματος αφαιρεθεί, η οπή μπορεί να πληρωθεί με ένα σφραγιστικό (ελαστομερές ή άλλου τύπου) και στη συνέχεια να βαφεί η επιφάνεια.

Αποκολλλήσεις

Η αποκόλληση του σοβά γίνεται συχνά αντιληπτή από τον κούφιο ήχο που ακούμε όταν η επιφάνεια χτυπηθεί ελαφρά. Ο σοβάς έχει την τάση να κάμπτεται και να αποκολλάται από τον τοίχο, επειδή το εξωτερικό μέρος του, που είναι εκτεθειμένο στον αέρα, συρρικνώνεται  με διαφορετικό ρυθμό από το μέρος σοβά σε επαφή με το τοίχωμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για υπερβολικά παχιά στρώματα σοβά.Μικρές περιοχές αποκόλλησης δεν είναι σημαντικές, αλλά οι μεγαλύτερες περιοχές πρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται. Επειδή η αποκόλληση είναι γενικά το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς προετοιμασίας του υποστρώματος, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι ο δεσμός μεταξύ του σοβά και του τοίχου είναι όσο ισχυρότερος γίνεται.

Αυτό μπορεί να γίνει με:

  • Καλό καθαρισμό της σκόνης ή ελαιωδών ρύπων από τις επιφάνειες.
  • Φροντίζουμε οι τοίχοι να έχουν τη σωστή περιεκτικότητα σε υγρασία.
  • Εφαρμόζουμε ‘πεταχτό’ πριν το σοβάτισμα.
  • Χρησιμοποιούμε υγρά (γαλακτώματα) πρόσφυσης, ακολουθώντας τη διαδικασία που συνιστάται από τον κατασκευαστή.

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.