Υπόγειο
Το μεταλλικό κάσσωμα και η πόρτα του υπογείου είναι σε κακή κατάσταση και έχει αρχίσει να ξεκολλά και από τη θέση του. Από πού να αρχίσω; Πώς να το επισκευάσω;
Αν το κάσσωμα και η πόρτα δεν είναι από αλουμίνιο - όποτε δεν είναι πιθανόν να έχει πάθει κάποια μεγάλη ζημιά – αλλά από σίδηρο, τότε θα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο για συχνό έλεγχό του καθώς ο σίδηρος οξειδώνεται (σκουριάζει) με ευκολία, πολύ δε περισσότερο σε χώρους με έντονη παρουσία υγρασίας.
Συνήθως οι μεταλλικές πόρτες φέρουν κάποιο είδος βαφής. Εξετάζουμε με προσοχή τις σιδηρές επιφάνειες για να εντοπίσουμε προβλήματα της βαφής (απολέπιση, αποχρωματισμό, κ.ά.). Εξετάζουμε για φουσκώματα της βαφής που πιθανόν να κρύβουν από κάτω σκουριά που έχει φουσκώσει.
Αν η σκουριά έχει προχωρήσει και έχει αποσαθρώσει, πέραν κάθε επιτόπιας επισκευής, τμήματα της πόρτας ή του κασσώματος, τότε θα χρειασθούμε τη βοήθεια και τη συμβουλή ειδικού τεχνίτη πριν προχωρήσουμε σε περεταίρω ενέργειες.
Διαφορετικά ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
- Καθαρίζουμε την πόρτα και το κάσσωμα και απομακρύνουμε από αυτά σαθρά υλικά, σκόνες, λάδια και πάσης φύσης ρύπους.
Αν υπάρχει κατεστραμμένη βαφή, ή φουσκωμένη ή εμφανής σκουριά, την απομακρύνουμε τρίβοντας με σμυριδόπανο ή συρματόβουρτσα, ή εφαρμόζοντας αφαιρετικό χρωμάτων. Στη συνέχεια προβαίνουμε σε επανακαθαρισμό με χρήση διαλυτικού για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα και τις σκόνες από το τρίψιμο. Αμέσως μετά στεγνώνουμε καλά τις επιφάνειες. - Σε περιπτώσεις που έχουμε πολλές σκουριές στις επιφάνειες αλλά και σε περιπτώσεις με λιγότερες σκουριές (για λόγους προφύλαξης) εφαρμόζουμε μίνιο στο σύνολο της επιφάνειας.
- Αφού το μίνιο έχει στεγνώσει καλά, εφαρμόζουμε πάνω του – στο σύνολο των επιφανειών – αντιδιαβρωτικό αστάρι μετάλλων.
- Κατόπιν και αφού έχει στεγνώσει το αστάρι εφαρμόζουμε ριπολίνη σε χρώμα της επιλογής μας, σε δύο χέρια.