Με τι μπορώ να ενισχύσω τον τσιμεντοειδή σοβά (κατά τη διάρκεια της παρασκευής και εφαρμογής του) ώστε να τον κάνω πιο δυνατό; Πως θα ενισχύσω την ελαστικότητα, την πρόσφυση και την αντοχή του σοβά;  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

755

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Ας ξεκινήσουμε κάνοντας έναν διαχωρισμό μεταξύ βιομηχανικών τυποποιημένων προϊόντων (σοβάδων) και εργοταξιακών χαρμανιών. Οι βιομηχανικοί τυποποιημένοι σοβάδες συνήθως φέρουν στη σύσταση τους βελτιωτικά πρόσθετα και δεν χρήζουν περεταίρω ενίσχυσης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η ενίσχυση με κάποια πρόσθετα είναι σκόπιμο να αποφεύγεται γιατί είναι δυνατόν να έχει αντίθετο αποτέλεσμα (π.χ. να παρατηρηθεί ρηγμάτωση). Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης του τυποποιημένου κονιάματος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναφέρονται στη συσκευασία του κονιάματος ή σε τεχνικά έντυπα ή άλλης μορφής ενημέρωση από την εταιρία που παράγει και διαθέτει το προϊόν.

Η περίπτωση των εργοταξιακών χαρμανιών (σοβά) είναι καθ’ όλα διαφορετική. Η ενίσχυση τους κρίνεται καθ’ όλα σκόπιμη και μπορεί να γίνει με τη χρήση βελτιωτικών ενισχυτικών γαλακτωμάτων σε υγρή μορφή ή σε μορφή πούδρας τα οποία βελτιώνουν τις ιδιότητες του σοβά και ειδικότερα αυξάνουν την πρόσφυση, βελτιώνουν την ελαστικότητα, τη στεγανότητα και την εργασιμότητα του χαρμανιού, μειώνουν τη συρρίκνωση του κατά την πήξη, αποτρέπουν τη δημιουργία τριχοειδών ρωγμών, αυξάνουν τις χημικές αντοχές του σοβά σε οξέα, άλατα, λάδια και αποτρέπουν την αποσάθρωση του σοβά από την επίδραση της υγρασίας, του χιονιού και του παγετού.  

Η βελτίωση των εργοταξιακών χαρμανιών του τσιμεντοειδούς σοβά μπορεί επίσης να γίνει με την προσθήκη σε αυτά ινών πολυπροπυλενίου οι οποίες ‘οπλίζουν’ την επιφάνεια που δημιουργεί ο σοβάς εμποδίζοντας τη δημιουργία τριχοειδών ρωγμών, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την αντοχή του σοβά σε κρούση και τριβή.  

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.