Γιατί η επένδυσή μου, πολύ περισσότερο αυτή σε δάπεδα εξωτερικών χώρων, στο υπόστρωμα της κόλλας, θα πρέπει να είναι απαραίτητα στεγανοποιημένη;   - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

66

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Μιλώντας για το υπόστρωμα μιας επένδυσης αναφερόμαστε συνήθως σε οικοδομική επιφάνεια, οριζόντια (δάπεδο), κάθετη (τοίχος) ή επικλινή, το υλικό της οποίας μπορεί να είναι σκυρόδεμα, τσιμεντοκονία, σοβάς, ξύλο ή μέταλλο (πιο σπάνια), ή ακόμη κάποια παλιά επένδυση (παλαιό πλακάκι, μωσαϊκό, κτλ.) που για κάποιο λόγο έχουμε αποφασίσει να γίνει το υπόστρωμα της νέας μας επένδυσης. Κατά τη διαδικασία τοποθέτησης της επένδυσης είναι πολύ σημαντικό να στεγανωθεί σωστά το υπόστρωμά της ώστε να διασφαλισθεί η αποτροπή εισχώρησης υγρασίας σε αυτό. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι αυτό είναι περισσότερο κρίσιμο σε επιφάνειες που δέχονται ισχυρά φορτία υγρασίας (κυρίως από βροχόπτωση, ή λιμνάζοντα νερά) όπως π.χ. οι εξωτερικές οριζόντιες επιφάνειες κάποιου κτιρίου.

Η εισχώρηση υγρασίας στα υποστρώματα μιας επένδυσης μπορεί να προκαλέσει από μικρή έως ανεπανόρθωτη βλάβη.

  • Οξείδωση (σκούριασμα) του σιδηρού οπλισμού της πλάκας σκυροδέματος που σε ακραίες περιπτώσεις πιθανόν να επηρεάσει ακόμη και τη στατικότητά της.
  • Εμφάνιση μαύρων στιγμάτων και μούχλας στην κάτω επιφάνεια της πλάκας (συνήθως ταβάνια δωματίων του τελευταίου ορόφου).
  • Αποσάθρωση και απολεπίσεις-αποκολλήσεις του σκυροδέματος, της τσιμεντοκονίας, ή του σοβά και μείωση των μηχανικών τους αντοχών.
  • Αποσαθρώσεις, απολεπίσεις και αποχρωματισμοί των οικοδομικών στοιχείων (μετώπες, στηθαία, τοιχοποιία, βαφές, κ.ά.) που βρίσκονται πλησίον και συνήθως σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό της επένδυσης.  

Η εμφάνιση δε του προβλήματος δεν είναι ορατή παρά αφού αυτό έχει προχωρήσει και δημιουργήσει μεγάλη βλάβη.Η αποκατάσταση – επισκευή είναι μια επίπονη και συνήθως δαπανηρή διαδικασία που πιθανόν να απαιτήσει τη συνολική απομάκρυνση της επένδυσης και επανατοποθέτηση νέας. Η σωστή στεγάνωση των υποστρωμάτων άρα είναι αναγκαία και απαραίτητη για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων στην επένδυση και πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρείται και να εφαρμόζεται στη λεπτομέρειά της.

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.