Ζημιές σε τοιχοποιία - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

123

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 2/5
Βαθμολογία: 
2
Average: 2 (1 vote)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

 

Το είδος της ζημιάς σε μία τοιχοποιία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεύθυνση των σεισμικών δυνάμεων σε σχέση με τη διεύθυνση και θέση της τοιχοποιίας. Γενικότερα μιλώντας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σεισμική δύναμη με συγκεκριμένη διεύθυνση προκαλεί διαφορετικές ζημιές σε  τοίχους με διαφορετικό προσανατολισμό.  Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι ο τρόπος θεμελίωσης του κτιρίου παίζει σημαντικό ρόλο για τον τρόπο και τα είδη των ζημιών που αυτό θα υποστεί στη διάρκεια του σεισμού.

Όταν οι σεισμικές δυνάμεις είναι παράλληλες με την τοιχοποιία, τότε σε αυτήν δημιουργούνται διαγώνιες ρηγματώσεις ενλω όταν οι σεισμικές δυνάμεις είναι κάθετες στο έδαφος, τότε αναπτύσσονται κάθετες ρωγμές στο κτίριο.

 

Μετά το σεισμό

Στην περίπτωση που κάποιο κτίριο έχει υποστεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ζημιά από σεισμό, τότε, μετά το συμβάν, θα πρέπει απαραίτητα να γίνεται, ως πρώτο βήμα, μελέτη από μηχανικό για τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Ανάλογα με το πόρισμα θα πρέπει να προσδιορίζονται με ακρίβεια και να ολοκληρώνονται σε εύθετο χρόνο όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του κτιρίου στην προ σεισμού κατάστασή του ή –κατά το δυνατόν– η αποκατάσταση θα πρέπει να γίνεται στα μέτρα του ισχύοντος κατά την περίοδο της επισκευής και αποκατάστασης αντισεισμικού οικοδομικού κανονισμού. 

Δομικές Ζημιές από σεισμό στο φέροντα οργανισμό κτιρίου
Οι πρακτικές και οι μέθοδοι αποκατάστασης που αφορούν τις δομικές ζημιές στο φέροντα οργανισμό που πιθανόν έχουν προκληθεί σε κάποιο κτίριο εξαιτίας σεισμογενούς δράσης, υπερβαίνουν το ζητούμενο αυτής της αρθογραφίας.  Περισσότερες και ειδικότερες πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα μπορείτε να αναζητήσετε σε ειδική βιβλιογραφία ή αρθρογραφία, πιθανόν με τη βοήθεια ειδικών επί του θέματος.

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.