Η εξωτερική εικόνα των τοίχων του σπιτιού είναι απερίγραπτη, υγρασία, σκασίματα, ρωγμές, φουσκώματα, αποσαθρώσεις, ξεφλουδισμένο χρώμα. - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

640

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 2/5
Βαθμολογία: 
2
Average: 2 (1 vote)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Μια εικόνα συνηθισμένη – δυστυχώς - σε εξωτερικές επιφάνειες πολλών κατοικιών και άλλων χώρων, αποτέλεσμα αμέλειας, έλλειψης φροντίδας και περιποίησης, ή και έλλειψης, αρκετές φορές, δυνατότητας για κάλυψη της δαπάνης για επισκευή, ειδικά αν τα πράγματα … έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο!

Οι βλάβες που έχουν προκληθεί μπορεί να είναι επιφανειακές, αλλά υπάρχει πιθανότητα να έχουν προχωρήσει σε βάθος και να έχουν επηρεάσει, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και τη στατικότητα της τοιχοποιίας. Η εξωτερική εικόνα της κατοικίας ή του χώρου μας γενικότερα, ‘μιλάει’ για εμάς! Αποτελεί στοιχείο της εικόνας και της ταυτότητάς μας, επικοινωνεί μια σειρά από μηνύματα στο περιβάλλον και στους γύρω μας. Είτε, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα της δικής μας αμέλειας, είτε της αμέλειας κάποιου άλλου, είναι σκόπιμο να προβούμε στην αποκατάσταση των βλαβών το συντομότερο δυνατόν. Για το καλό όλων ….


Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποτιμήσουμε το μέγεθος και το είδος των  ζημιών – βλαβών που φέρει η εξωτερική τοιχοποιία. Θα πρέπει, κατόπιν, να εξετάσουμε με προσοχή τι έχει (πέραν της φθοράς του χρόνου) προκαλέσει αυτές τις ζημιές (π.χ. διαρροή από κάποια σωλήνωση) και να εξαλείψουμε την αιτία πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αποκατάστασης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουμε ένα σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών, ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω. Από τα εσωτερικά υποστρώματα έως τις τελικές επιφάνειες.

Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα αποκαταστήσουμε την τοιχοποιία στην προηγούμενη μορφή της ή αν θα προχωρήσουμε σε επεμβάσεις σε αυτή που μπορεί να περιλαμβάνουν από μια νέα επένδυση (π.χ. με πέτρα, μάρμαρο ή κάτι άλλο) μέχρι και την πλήρη θερμομόνωσή της. Η βασική αρχή που πρέπει να διακρίνει τις ενέργειές μας, αφού έχουμε καταλήξει στις όποιες αποφάσεις μας, είναι να φροντίζουμε ώστε οι εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν σε κάθε φάση του έργου της αποκατάστασης να αποδίδουν επιφάνεια που ως υπόστρωμα θα φέρει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (μηχανικές αντοχές, σταθερότητα, πρόσφυση, διαπνοή, κ.ά.), ώστε να λειτουργήσει κατάλληλα για την επόμενη φάση του έργου.

Θα πρέπει εν ολίγοις να διασφαλίσουμε ότι τα επιμέρους στρώματα που απαρτίζουν την επιφάνεια της τοιχοποιίας λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους ως σύστημα, ανταποκρίνονται στις συστολοδιαστολές των υλικών τους – που σε εξωτερικό περιβάλλον είναι συνήθως μεγάλες και ενίοτε απότομες – με τρόπο ώστε να μην προκαλούνται ρηγματώσεις, αποσαθρώσεις και αποκολλήσεις, δηλαδή ζημιές, άμεσα μετά το πέρας των εργασιών αλλά κυρίως μετά από αυτές και σε βάθος χρόνου.


Αυτό πρακτικά διασφαλίζεται από την επιλογή πιστοποιημένων, τυποποιημένων προϊόντων με σταθερή ποιότητα, ικανών και δοκιμασμένων να λειτουργούν σε συνεργασία με άλλα επίσης πιστοποιημένα υλικά. Διασφαλίζεται επίσης από την επιλογή ικανών και έμπειρων τεχνιτών, οι οποίοι θα υλοποιήσουν την εφαρμογή τους γνωρίζοντας και τηρώντας τους κανόνες και τις οδηγίες εφαρμογής όπως αυτοί παρέχονται στις συσκευασίες των προϊόντων και στα τεχνικό εποπτικό υλικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό) που είναι διαθέσιμο από την παραγωγό εταιρία των υλικών.   

Από τη στιγμή που αποφασίζουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να επαναφέρουμε την εξωτερική τοιχοποιία της κατοικίας μας στην αρχική της κατάσταση ή σε κάποια νέα που εμείς έχουμε επιλέξει, θα πρέπει να εξετάζουμε σε βάθος, να σταθμίζουμε σωστά, να επιλέγουμε κατάλληλα υλικά και εφαρμοστές τεχνίτες, ώστε το αποτέλεσμα των ενεργειών μας, που σε κάθε περίπτωση αφορά, αν μη τι άλλο,  σημαντική οικονομική δαπάνη, να μας ικανοποιεί, να καλύπτει τις προσδοκίες μας και να διατηρείται στο χρόνο με όσο μεγαλύτερη διάρκεια και όσο λιγότερες ζημιές γίνεται.

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.