Ποιές επιλογές θερμομόνωσης υπάρχουν διαθέσιμες και εφαρμόζονται συνήθως; Πόσο κοστίζουν; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

88

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Τα κύρια είδη θερμομόνωσης που υπάρχουν είναι αυτά της εσωτερικής και της εξωτερικής θερμομόνωσης. Στην πρώτη περίπτωση η τοποθέτηση του µονωτικού υλικού γίνεται από την εσωτερική πλευρά των δοµικών στοιχείων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η τοποθέτηση του µονωτικού υλικού γίνεται από την εξωτερική πλευρά των δοµικών στοιχείων.

Στην Ελλάδα, ο συνηθέστερος μέχρι πρόσφατα τύπος θερμομόνωσης είναι ωστόσο αυτή που εφαρμόζεται στον πυρήνα της τοιχοποιίας µε στρώσεις διαφόρων μονωτικών υλικών (διογκωμένη ή εξηλασμένη πολυστερίνη, ορυκτοβάμβακες, κ.ά.).

Η κύρια διαφορά μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης είναι ότι στην μεν εξωτερική θερμομόνωση γίνεται πλήρης εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας των δομικών στοιχείων κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της εσωτερικής θερμομόνωσης.  

Επίσης, όμως, η εξωτερική θερμομόνωση παρουσιάζει μικρότερη πιθανότητα υγροποίησης υδρατμών και ανάπτυξης μούχλας στους εσωτερικούς χώρους, προστατεύει τα δομικά στοιχεία της τοιχοποιίας στην οποία εφαρμόζεται από την άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και τις έντονες και απότομες συστολοδιαστολές. Εφαρμόζεται τόσο σε νέες κατασκευές αλλά και σε παλαιότερα κτίρια χωρίς να αλλοιώνει την αρχιτεκτονική τους όψη και ταυτότητα. Είναι ωστόσο αρκετά ακριβότερη ως επιλογή από την εσωτερική θερμομόνωση.

Τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για τις θερμομονώσεις είναι η διογκωμένη (EPS) και η εξηλασμένη (XPS) πολυστερίνη, διαφόρων τύπων, ορυκτοβάμβακες, ξυλόμαλλο, κ.ά.

Το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο της λύσης που θα επιλέξουμε μπορεί να φθάσει από μερικά ευρώ μέχρι αρκετές δεκάδες ευρώ ανάλογα με το σύστημα και το είδος της θερμομόνωσης, τα ανοίγματα και τις διακοπές της επιφάνειας, τη γεωγραφική θέση του κτιρίου και άλλους παράγοντες το σύνολο των οποίων θα πρέπει να αποτυπωθεί σε μελέτη μηχανικού που πρέπει να προηγηθεί της όποιας επιλογής ή έναρξης εργασιών για την υλοποίηση της.

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.