Πως θα επιλέξω χρώμα ή συνδυασμούς χρωμάτων για το χώρο που πρόκειται να βάψω; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

206

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Η επιλογή χρώματος ή συνδυασμού χρωμάτων για τη φροντίδα και τη διακόσμηση ενός χώρου μπορεί να είναι από μια απλή ενέργεια έως μια πολύ μεγάλη – δημιουργική – πρόκληση. Στη διάθεσή μας υπάρχουν πρακτικά άπειρες επιλογές, τόσες, που στο τέλος ίσως αποδειχθεί πολύ δύσκολο να κανουμε τη δική μας, που να ταιριάζει στο χώρο και στο γούστο μας.
Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε;

Πριν αποφασίσετε για το χρώμα του χώρου σωστό είναι να γνωρίζετε για τα υπόλοιπα αντικείμενα (έπιπλα, χαλιά και δάπεδα, διακοσμητικά, κ.ά.) που βρίσκονται ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε αυτόν. Τα αντικείμενα του χώρου ίσως επηρεάσουν ή και καθορίσουν ακόμη το χρώμα ή τα χρώματα που θα επιλέξετε. Ποιος είναι ο φωτισμός (φυσικός ή τεχνητός); Πως μεταβάλλεται στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου; Το χρώμα μπορεί να μείνει τελευταίο στην ολοκλήρωση της διακόσμησης ενός χώρου.

Μελετήστε με επιμέλεια τις επιλογές σας. Δείτε δειγματολόγια χρωμάτων που θα βρείτε στην αγορά, ελέγξτε τις αποχρώσεις ανοιχτές ή σκούρες κάποιου συγκεκριμένου χρώματος και δείτε πως συνδυάζονται μεταξύ τους στο χώρο σας. Δείτε πως μπορείτε να δημιουργήσετε ‘δραματικά’ εφέ στο χώρο με την δημιουργία χρωματικών αντιθέσεων σε αυτόν. Αντιθέσεων, με άλλα χρώματα ή και με αντικείμενα του χώρου. Μελετήστε τις προτάσεις χρωματικών συνδυασμών και την εφαρμογή τους σε πραγματικούς χώρους, φωτογραφημένους για το σκοπό αυτό, που σας παρέχονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από τις εταιρίες χρωμάτων. Διευρύνετε τη δημιουργικότητά σας εντάσσοντας επιλογές χρωματικών τεχνοτροπιών σε συνδυασμούς με απλούς χρωματισμούς προς εφαρμογή στο χώρο σας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η δυνατότητα σας δίνεται μέσω ειδικών εφαρμογών στο Internet που θα βρείτε σε ιστότοπους (websites) διαφόρων εταιριών. Ανεβάστε φωτογραφία/ες του δικού σας χώρου και δοκιμάστε χρωματικούς συνδυασμούς που καλύπτουν το γούστο και την αισθητική σας ή περιηγηθείτε σε άλλους ομοειδείς χώρους με πλειάδα χρωματικών επιλογών που εσείς μπορείτε να επιλέξετε.

Σε αρκετές περιπτώσεις θα επιλέξετε λευκά ή υπόλευκα χρώματα για πόρτες, παράθυρα και ‘τελειώματα’. Συνήθως το κάνετε αυτό όταν χρησιμοποιείτε σκούρες αποχρώσεις για την τοιχοποιία. Θα μπορούσατε βέβαια να κάνετε το αντίθετο. Να χρησιμοποιήσετε απαλές αποχρώσεις για τους τοίχους και έντονα χρώματα για πόρτες και παράθυρα. Επιλέξτε το φινίρισμα του χρώματος που σας ταιριάζει. Οι ματ αποχρώσεις θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό πιθανές ατέλειες των επιφανειών. Αυτό δεν θα συμβεί με τις γυαλιστερές επιφάνειες οι οποίες όμως αντανακλούν περισσότερο φως.

Επιλέξτε ψυχρά (μπλε, πράσινα, βιολετί) ή θερμά χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ) ανάλογα με την αίσθηση που θέλετε να δημιουργήσετε στο χώρο. Ενημερωθείτε για τη διαφορά στην αίσθηση που δημιουργούν τα ψυχρά και τα ζεστά χρώματα. Η επιλογή του λευκού χρώματος που ταιριάζει στο χώρο σας δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση. Στην αγορά θα βρείτε λευκά, υπέρλευκα και υπόλευκα χρώματα, και πάρα πολλές άλλες επιλογές, ‘ζεστά’ λευκά με πρόσθεση μικρών ποσοτήτων ζεστών χρωμάτων (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, κ.ά.), ή ‘ψυχρά’ λευκά με πρόσθεση σε αυτά μικρών ποσοτήτων ψυχρών χρωμάτων (μπλε, πράσινο, κ.ά.). Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε το δικό σας μοναδικό λευκό χρώμα με πρόσθεση στο λευκό που θα επιλέξετε δοσομετρημένων ποσοτήτων σε σύριγγες, άλλων χρωμάτων της επιλογής σας.  Οι αναλογίες ανάμειξης σας παρέχουν δεκάδες επιλογές βάσει χρωματολογίου και άπειρες επιλογές βάσει του δικού σας γούστου και αισθητικής. 

Ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι το χρώμα που επιλέξατε ταιριάζει στο γούστο σας και στον χώρο που πρόκειται να χρωματίσετε, είναι να δείτε το χρώμα κάτω από διαφορετικό φωτισμό. Εφαρμόστε το χρώμα σε μέρος (συνήθως σε επιφάνεια 1m2) μιας επιφάνειας του χώρου που πρόκειται να βάψετε και δείτε το σε φυσικό ή τεχνητό φώς, τις πρωινές, απογευματινές ή βραδινές ώρες. Έτσι θα είσαστε σίγουροι ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή. Πειραματιστείτε με δοσομετρημένες ή μη αναμείξεις στο χώρο σας, για να επιτύχετε το μοναδικό δικό σας χρώμα που να ταιριάζει στο χώρο και το γούστο σας.

Κοιτάξτε το ταβάνι σας. Συνήθως, επιλέγετε λευκό για το βάψιμο του ταβανιού. Ωστόσο το λευκό δεν είναι η μόνη σας επιλογή. Γενικότερα μιλώντας, ο χρωματισμός του ταβανιού γίνεται με απαλά χρώματα γιατί το ταβάνι συνήθως βρίσκεται σε σκιά. Αν θελήσετε ωστόσο το ταβάνι σας να ταιριάζει με το χρώμα των τοίχων, επιλέξτε χρώμα όπως το χρώμα του τοίχου αλλά έναν η περισσότερους τόνους πιο απαλό. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε το χρώμα που έχετε ήδη εφαρμόσει στον τοίχο αναμειγνύοντας το με λευκό σε αναλογία 25% χρώμα τοίχου με 75% λευκό.

Πριν ξεκινήσετε να βάφετε το χώρο σας και αφού έχετε αποφασίσει για την απόχρωση που σας ταιριάζει, για να είσαστε περισσότερο σίγουροι, εφαρμόστε το χρώμα απευθείας στον τοίχο σας για να δείτε αν ταιριάζει με το πάτωμα, τα έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα που έχετε τοποθετημένα στους τοίχους, κ.ά. Αν το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί δοκιμάστε ξανά με άλλο χρώμα. Εξετάστε αν άλλα χρώματα ή αντικείμενα (έπιπλα, κουρτίνες, κ.ά.) που βρίσκονται στο χώρο που πρόκειται να βαφεί επηρεάζουν ή επηρεάζονται αρνητικά από το χρώμα που έχετε επιλέξει. Παραδείγματος χάριν ένα χρώμα μπορεί να αντανακλάται σε ένα άλλο (π.χ. μπλε στο κίτρινο) και να αλλάζει την όψη του έτσι που να μη μας ικανοποιεί.

Η χρήση συριγγών σε διάφορα βασικά χρώματα σας βοηθά να πειραματισθείτε εύκολα και άμεσα στο δικό σας χώρο όσες φορές είναι αρκετές για να επιτύχετε το επιθυμητό και αρεστό αποτέλεσμα πριν προχωρήσετε στο χρωματισμό όλου του χώρου. Πάντα να έχετε μαζί σας λίγο λευκό χρώμα, πιθανόν για να κάνετε μια απόχρωση πιο απαλή.

Μελετήστε προσεκτικά πόση ποσότητα χρώματος θα χρειασθείτε για την κάλυψη του συνόλου της επιφάνειας που πρόκειται να βάψετε και προμηθευτείτε ή δημιουργήστε όλη την απαραίτητη ποσότητα (ίσως και λίγο παραπάνω) πριν ξεκινήσετε το βάψιμο του χώρου.

Αφού εφαρμόσετε το χρώμα, αφήστε το να στεγνώσει καλά για να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που σας ικανοποιεί. Για να είστε απόλυτα σίγουροι για το ικανοποιητικό αποτέλεσμα που έχετε επιδιώξει, μεταφέρετε μερικά έπιπλα ή άλλα αντικείμενα στο χώρο για να τα δείτε όλα μαζί καθώς ο χώρος δίνει μια περίεργη αίσθηση όταν τον βλέπουμε άδειο.

Δώστε λίγο χρόνο (λίγες ημέρες) για να συνηθίσετε το νέο χρώμα του χώρου σας. Τοποθετείστε σε αυτόν έπιπλα, κουρτίνες, διακοσμητικά αντικείμενα και ότι άλλο θα βρίσκεται σε αυτόν. Θα εκπλαγείτε από το πώς όλα εναρμονίζονται και λειτουργούν μαζί για να σας δώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα που προσδοκούσατε και σχεδιάζατε στο μυαλό σας πριν ακόμη ξεκινήσετε.

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.