Γιατί είναι καλό (σε εξωτερικούς τοίχους) το χρώμα που χρησιμοποιώ να είναι ‘αδιάβροχο’;  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

190

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Για την ακρίβεια το ιδανικό ζητούμενο για μια τοιχοποιία είναι αυτή να είναι διαπερατή καθ’ όλο το πάχος της από τον αέρα και τους υδρατμούς - που αυτός πάντοτε μεταφέρει σε μικρότερες η μεγαλύτερες συγκεντρώσεις – να είναι δηλαδή υδρατμοπερατή και διαπνέουσα ενώ παράλληλα να είναι και αρκούντως υδαταπωθητική.

Στην πράξη, οι παραπάνω απαιτήσεις, ποτέ δεν επιτυγχάνονται απόλυτα, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό (μικρότερο ή μεγαλύτερο), ο οποίος εξαρτάται από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ή επισκευή της τοιχοποιίας και τη φθοροποιό δύναμη του χρόνου, βεβαίως.

Η αποτροπή διείσδυσης νερού, συνήθως προερχόμενου από βροχή, στην τοιχοποιία και η παράλληλη σωστή διαπνοή της διασφαλίζει τη διατήρηση της μέγιστης θερμομονωτικής της ικανότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο εγκλωβισμός νερού-υγρασίας στην τοιχοποιία, προερχόμενου από άμεση διείσδυση ή από υγροποιήσεις των υδρατμών που την διατρέχουν,συμβάλει στη δημιουργία μούχλας στο εσωτερικό και στις έσω επιφάνειες της. Η υγρασία αποδυναμώνει (μειώνει τις μηχανικές αντοχές) τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η τοιχοποιία και την κάνει περισσότερο ευαίσθητη σε φθορές και ζημιές.

Κατά την επιλογή χρώματος για τη βαφή της εξωτερικής πλευράς της τοιχοποιίας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλα τα προαναφερόμενα, οδηγούμενοι κατά τον τρόπο αυτό σε προϊόντα (χρώματα) που επιτυγχάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαπνοή-υδρατμοπερατότητα και υδαταπωθητικότητα της τοιχοποιίας. Τέτοια χρώματα είναι τα ελαστομερή ακρυλικά χρώματα υψηλών προδιαγραφών – εκ των οποίων κάποια φέρουν επιπλέον το χαρακτηρισμό ‘ψυχρού υλικού’ – τα χρώματα υδρύαλου, αλλά και ειδικής κατηγορίας, χρώματα σε μορφή πούδρας τα οποία επιπλέον των προαναφερθεισών ιδιοτήτων παρουσιάζουν εξαιρετική καλυπτικότητα και εφαρμόζονται άμεσα – σε σταθερά υποστρώματα – χωρίς να απαιτούν προηγούμενο αστάρωμα του υποστρώματος. 

Η υδαταπωθητικότητα και η προστασία από την υγρασία των επιφανειών από σοβά ή μπετόν μπορεί επίσης να επιτευχθεί, με άριστα αποτελέσματα, με την εφαρμογή σε αυτές διάφανων σιλοξανικών διαλυμάτων.  

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.