Το ξύλινο κάσσωμα και η πόρτα  του υπογείου είναι σε κακή κατάσταση και έχει αρχίσει να ξεκολλά και από τη θέση του. Από πού να αρχίσω; Πώς να το επισκευάσω; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

207

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Μια ξύλινη κατασκευή (κάσσωμα και πόρτα στην περίπτωσή μας) χρειάζεται πολύ περισσότερη φροντίδα από ότι κατασκευές από αλλά υλικά. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ευπάθειας του ξύλου το οποίο καταστρέφεται πολύ γρήγορα αν δεν το φροντίσουμε σωστά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εφαρμόζουμε στα ξύλινα μέρη βερνίκι ή ριπολίνη καθώς και σειρά από άλλα προϊόντα ξυλοπροστασίας και φροντίδας. 

Στην περίπτωση μας εξετάζουμε με προσοχή το κάσσωμα στο οποίο αν η σφράγισή του (σε επαφή με τον τοίχο) έχει συρρικνωθεί ή αποκολληθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί,  αλλά και την πόρτα ιδιαίτερα στα χαμηλότερα σημεία τους που είναι και τα πλέον ευαίσθητα. Ελέγχουμε για ραγίσματα ή τρύπες στο ξύλο.  Εξετάζουμε αν υπάρχουν σημεία στα οποία το ξύλο έχει σαπίσει, μαυρίσει ή προσβληθεί από σαράκι ή άλλα ξυλοφάγα έντομα. Αν η πόρτα και το κάσσωμα είναι βαμμένα (ριπολίνη) εξετάζουμε επιπλέον την κατάσταση της βαφής. Ελέγχουμε για φουσκώματα, απολεπίσεις, αποχρωματισμούς, κ.ά. 

Αν η ζημιά που εντοπίσουμε είναι μεγάλη και πιθανόν θα πρέπει να αντικατασταθεί μέρος ή το σύνολο του κασσώματος ή και της πόρτας, τότε απευθυνόμαστε σε τεχνίτη ξυλουργό για τις αναγκαίες ενέργειες.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  1. Καθαρίζουμε την πόρτα και το κάσσωμα και απομακρύνουμε από αυτά σαθρά υλικά, σκόνες και πάσης φύσης ρύπους.
    Αν υπάρχει βαφή ή παλιό βερνίκι που έχει απολεπισθεί το απομακρύνουμε με γυαλόχαρτο ή με αφαιρετικό χρωμάτων.
  2. Εξετάζουμε τα ξύλινα μέρη για ύπαρξη οπών που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από σαράκι ή άλλα ξυλοφάγα έντομα.
    Αν εντοπίσουμε τέτοιες οπές εφαρμόζουμε σε αυτές παρασιτοκτόνο για να εξαλείψουμε την αιτία του προβλήματος.
  3. Στη συνέχεια στοκάρουμε τις τρύπες αλλά και άλλα σημεία των ξύλινων επιφανειών (π.χ. ρωγμές) με ξυλόστοκο.
  4. (α) Αν η πόρτα και το κάσσωμα πρόκειται να διατηρήσουν την εικόνα του ξύλου, τότε εφαρμόζουμε συντηρητικό εμποτισμού ξύλου. (β) Αν οι ξύλινες επιφάνειες πρόκειται να βαφούν με χρώμα τότε εφαρμόζουμε σε αυτές βάση υποστρώματος βαφής (βελατούρα). 
  5.  Σε σχέση με την περίπτωση 4(α) συνεχίζουμε – αν το επιθυμούμε – εφαρμόζοντας διακοσμητικό και προστατευτικό βερνίκι.
     Σε σχέση με την περίπτωση 4(β) εφαρμόζουμε στην πόρτα ριπολίνη της επιλογής μας.
  6. Καθαρίζουμε και εφαρμόζουμε αντιδιαβρωτική  προστασία σε όλα τα μεταλλικά μέρη του συστήματος (κάσσωμα – πόρτα), όπως μεντεσέδες, κλειδαριές, κ.ά.  

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.