Τι είναι τα αστάρια χρωμάτων και ποιο ρόλο παίζουν κατά τη διαδικασία της βαφής;  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

337

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Τα αστάρια που χρησιμοποιούμε κατά τη διαδικασία βαφής μιας επιφάνειας αποτελούν υλικά που, δημιουργώντας γέφυρα πρόσφυσης μεταξύ του υποστρώματος και της τελικού στρώματος βαφής, επιτρέπουν την ισχυρότερη πρόσφυση του χρώματος στην επιφάνεια βαφής.

Τα αστάρια συνήθως χρησιμοποιούνται για κάλυψη υλικών που είναι πορώδη, όπως το σκυρόδεμα, ο σοβάς, κ.ά. Η χρήση τους κρίνεται απολύτως απαραίτητη σε επιφάνειες και αντικείμενα από ξύλο, πριν τη βαφή τους. Επίσης, αποτελεί σταθερή πρακτική η εφαρμογή τους σε επιφάνειες ξηρής δόμησης (π.χ. πορομπετόν, γυψοσανίδες), καθώς σταθεροποιεί και αδιαβροχοποιεί την επιφάνεια και αποτρέπει τη δημιουργία μούχλας σε αυτή.

Η διαδικασία του ασταρώματος μπορεί, επίσης, να είναι αποτελεσματική σε μη καθαρές επιφάνειες (συνήθως επιφάνειες στις οποίες έχει επικαθήσει καπνιά, νικοτίνη ή άλλοι ρύποι). 

Τα αστάρια είναι συνήθως διαφανή ή λευκού χρώματος. Αν και δεν διατίθενται σε έτοιμους χρωματισμούς, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις (στα λευκού χρώματος αστάρια) είναι δυνατόν να προστεθεί από τον εφαρμοστή μικρή ποσότητα βασικού χρώματος που να προσιδιάζει στο τελικό χρώμα της επιφάνειας, μειώνοντας τα στρώματα εφαρμογής τελικού χρώματος (τα ‘χέρια’ βαφής) που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή.   

Η εφαρμογή ασταριών σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως π.χ. σε προηγουμένως βαμμένες επιφάνειες με πλαστικά ή ακρυλικά χρώματα που είναι σε καλή κατάσταση και απλώς επιθυμούμε να αλλάξουμε το χρωματισμό της, δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Είναι όμως πολύ αποτελεσματική πριν την εφαρμογή ελαφρών αποχρώσεων σε επιφάνειες που προηγουμένως έφεραν σκούρες αποχρώσεις.

Σχετικά με τη χρήση ασταριού (βελατούρα) σε ξύλο πριν τη βαφή του με ριπολίνες νερού ή διαλύτου, αυτή θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα γιατί σε αντίθετη περίπτωση το ξύλο εξαιτίας της πορώδους φύσης του θα απορροφήσει γρήγορα τους διαλύτες του χρώματος και θα οδηγήσει σε πρώιμο στέγνωμα του χρώματος. Η εφαρμογή ενός στρώματος ασταριού πριν την τελική βαφή βοηθά ώστε το χρώμα να στεγνώσει στον κατάλληλο χρόνο.

Εκτός αυτού το αστάρωμα της ξύλινης επιφάνειας περιορίζει τα ‘χέρια’ βαφής με το τελικό χρώμα που έχουμε επιλέξει. Το αστάρωμα του ξύλου συμβάλλει επίσης στην βελτίωση της πρόσφυσης της επιφάνειας (υποστρώματος) της τελικής βαφής αλλά πολύ σημαντικά στην αδιαβροχοποίησή του. Η χρήση ασταριού δεν συνίσταται πάντως σε περίπτωση εφαρμογής στο ξύλο βερνικιού που σκοπό έχει να αναδείξει τα νερά και την υφή του ξύλου.

Σε μερικά μέταλλα, όπως το ακατέργαστο αλουμίνιο ή σίδηρο, μπορεί να γίνει χρήση ασταριού. Η χρήση ασταριού ειδικά σχεδιασμένου για χρήση σε μεταλλικές επιφάνειες αποτελεί μια πάρα πολύ καλή ιδέα ιδιαίτερα αν αυτές είναι εκτεθειμένες σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Η άμεση επαφή του μετάλλου με την υγρασία αποτελεί την αρχή της διάβρωσης του. Επιπλέον, αρκετά αστάρια για μέταλλα περιέχουν ειδικά αντιδιαβρωτικά πρόσθετα που ενισχύουν την προστασία του μετάλλου από τη διάβρωση. Η χρήση ασταριού στο μέταλλο δημιουργεί καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες πρόσφυσης της βαφής σε αυτό.