Τι πρόσφυση  έχει ο σοβάς (πόσο ικανοποιητικά κολλάει) σε τούβλο, πολυστερίνη (φελιζόλ), λαμαρίνα, ξύλο ή και άλλα υλικά. Τι μπορώ να κάνω για να κολλάει καλύτερα (όσο πρέπει);   - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

1044

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Η επιτυχία του σοβατίσματος μιας επιφάνειας όσον αφορά στην αντοχή της και στη διατήρησή της σε μακρύ χρόνο χωρίς ζημιές και φθορές συναρτάται κατά πολύ με την ικανοποιητική πρόσφυση των επιμέρους στρώσεων μεταξύ τους και με το αρχικό υπόστρωμα που πρόκειται να σοβατισθεί. Ειδικότερα, όταν το υπόστρωμα είναι από διαφορετικό υλικό από αυτό του σοβά (τσιμεντοειδές), με διαφορετική συμπεριφορά συστολών και διαστολών που προκαλούνται από μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, η ικανοποιητική πρόσφυση μεταξύ σοβά και υποστρώματος είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας επιτυχίας της εφαρμογής του σοβατίσματος.

Ως τσιμεντοειδές υλικό ο σοβάς έχει πολύ καλή πρόσφυση σε υποστρώματα από το ίδιο υλικό (τσιμεντοειδές) ενώ η πρόσφυσή του σε διαφορετικά υλικά είναι συνήθως λιγότερο καλή. Σε σχέση με τη διαφορετική συμπεριφορά στις συστολές και διαστολές που παρουσιάζουν τα διαφορετικά υλικά, η μη ικανοποιητική πρόσφυση μεταξύ τους είναι δυνατόν να προκαλέσει αποκολλήσεις και σημαντικές φθορές.

Η λύση σε τέτοιου τύπου προβλήματα είναι να παρεμβάλουμε μεταξύ των διαφορετικών υλικών, κάποιο τρίτο υλικό (κάποιο ειδικό αστάρι), το οποίο θα λειτουργήσει ως ικανοποιητική γέφυρα πρόσφυσης μεταξύ των δύο υλικών (ξύλινη ή μεταλλική επιφάνεια, πέτρα, κεραμικό πλακίδιο, μάρμαρο, εξηλασμένη η διογκωμένη πολυστερίνη, κ.ά.) και του τσιμεντοειδούς σοβά. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ιδιότητες ικανοποιητικής πρόσφυσης και κατ’ επέκταση (θα διασφαλίσουμε) την ίδια την εφαρμογή που διαφορετικά ίσως δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί.

Η χρήση τέτοιων υλικών που λειτουργούν ως γέφυρα πρόσφυσης μεταξύ διαφορετικών υλικών διευρύνει τις δυνατότητές μας για αναβάθμιση και ανακαίνιση παλαιών κυρίως κατασκευών με την εφαρμογή σε αυτές τσιμεντοειδών επιχρισμάτων και βοηθά να επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής τους. 

Η βελτίωση της πρόσφυσης ενός σοβά αυξάνεται με την προσθήκη βελτιωτικών ακρυλικών γαλακτωμάτων σε υγρή μορφή καθώς και γαλακτωμάτων σε μορφή πούδρας που αυξάνουν τόσο την πρόσφυση όσο και τη στεγανότητα, ελαστικότητα και αντοχή σε τριβή.

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.