Επισκευές σοβάδων εξωτερικών τοίχων. Τα βασικά!  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

654

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 2/5
Βαθμολογία: 
2
Average: 2 (1 vote)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Η κατασκευή του σοβά που είναι τοποθετημένος σε μια εξωτερική τοιχοποιία συνήθως αποτελείται από τρεις στρώσεις: το πεταχτό, τη βασική στρώση (‘χοντρό’) και την τελική στρώση (‘ψιλό’ ή φινίρισμα)

Η επιλογή αμφίβολης αλλά και μη σταθερής ποιότητας υλικών, όπως επίσης λάθη ή κακοτεχνίες κατά το σοβάτισμα, αλλά και η καταλυτική επίδραση της υγρασίας, η οποία ‘αδυνατίζει’ το κονίαμα  (ελαττώνει τις μηχανικές αντοχές του σοβά) σε βάθος χρόνου, δονήσεις, κραδασμοί, χτυπήματα καθώς και συστολοδιαστολές, ενίοτε απότομες, των επιφανειών, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ζημιές στην σοβατισμένη επιφάνεια.


Αρχικά οι ζημιές γίνονται συνήθως εμφανείς στις ακμές της σοβατισμένης επιφάνειας, στα γείσα και στις μετώπες όπου παρατηρούνται αποσαθρώσεις, αποκολλήσεις καθώς και απολεπίσεις και αποχρωματισμοί των βαφών με τις οποίες αυτή είναι καλυμμένη. Στη συνέχεια και εφόσον δεν ληφθεί κάποια πρόνοια (δεν γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις και επισκευές) το πρόβλημα μεταφέρεται στο σύνολο της επιφάνειας. Εξετάζουμε με προσοχή την εξωτερική σοβατισμένη επιφάνεια για να εντοπίσουμε τις ζημιές που παρουσιάζει και να αποφασίσουμε για τη σειρά των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε για να τις αποκαταστήσουμε.

Αφαιρούμε από την επιφάνεια προς αποκατάσταση τα σαθρά σημεία καθώς και αυτά που είναι κουφωμένα (τα εντοπίζουμε χτυπώντας με το χέρι ή με την πίσω πλευρά ενός σκεπαρνιού), σε όσο βάθος και έκταση αυτό είναι απαραίτητο.Κατόπιν απομακρύνουμε από την επιφάνεια σαθρά σημεία και σκόνες που πιθανόν υπάρχουν σε αυτή. Στη συνέχεια σταθεροποιούμε και βελτιώνουμε τις ιδιότητες πρόσφυσης της επιφάνειας προς αποκατάσταση με τη χρήση ειδικών ασταριών.

Στη συνέχεια και ανάλογα με τη θέση, το βάθος και το εύρος της ζημιάς, ως η καλύτερη λύση, προτείνεται η επισκευή με βιομηχανοποιημένα ινοπλισμένα ρητινούχα τσιμεντοκονιάματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την αποκατάσταση κάθε διαφορετικού είδους ζημιάς της επιφάνειας. Αν παρόλα αυτά επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά με εργοταξιακά χαρμάνια, τότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε κατά την παρασκευή τους, ενισχυτικά πρόσθετα (γαλακτώματα σε υγρή μορφή ή σε μορφή πούδρας, ίνες πολυπροπυλενίου, κ.ά.) για τη βασική στρώση (το 'χοντρό') του σοβά.  

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.