Τι συμβαίνει με τις ξύλινες κατασκευές που βρίσκονται σε 'δύσκολα' περιβάλλοντα (όξινα ή αλκαλικά, παραθαλάσσια, κ.ά.); Πως τις προστατεύουμε;   - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

480

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Ξύλινες κατασκευές αλλά και ξύλινα έπιπλα και αντικείμενα που βρίσκονται μόνιμα ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε εξωτερικούς χώρους υπόκεινται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες που μπορεί να είναι δυνατή βροχόπτωση ή παγετός, συνεχής έκθεση σε υγρασία, ή άμεση έκθεση σε έντονη ηλικιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες του έτους.

Οι συνθήκες του περιβάλλοντος των εξωτερικών χώρων αλλά και η έντονες ή απότομες μεταβολές τους καλούν για αυξημένα μέτρα προστασίας των ξύλινων κατασκευών ώστε να αποφεύγεται η αποσάθρωση και η σήψη τους ή εν πάση περιπτώσει, αυτό το ενδεχόμενο να απομακρύνεται σε μακρινό μέλλον.

Η προστασία των ξυλοκατασκευών σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να γίνει με προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται σε τέτοιες συνθήκες και ειδικότερα με την κατηγορία βερνικιών που αποκαλούνται ‘βερνίκια θαλάσσης’ (marine). Αυτά αποτελούν αξιόπιστα προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεσή τους ειδικές ρητίνες σκληρότερες από τους άλλους τύπους βερνικιών που τους προσδίδουν εξαιρετική αντοχή και αξιοπιστία στο έργο της προστασίας των ξύλινων επιφανειών. Παρέχουν αξιόλογη αντίσταση στην υγρασία, στη βροχή, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και σε άμεση και συνεχή έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Τα βερνίκια θαλάσσης (marine) χρησιμοποιούνται σε πλειάδα εφαρμογών, σε ξύλινα μέρη σκαφών, ή ξύλινα σκάφη καθώς και σε πάσης φύσης ξυλοκατασκευές, σε ξύλινα κάγκελα και φράχτες, σε πέργκολες, σε έπιπλα που παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους, κ.τ.λ.   

Ο έλεγχος της κατάστασης της εφαρμογής του συγκεκριμένου τύπου βερνικιών θα πρέπει να είναι τακτικός και λεπτομερής για τον εντοπισμό και αποκατάσταση πιθανών αστοχιών. Η ηλιακή ακτινοβολία καταστρέφει το δεσμό μεταξύ βερνικιού και ξύλινης επιφάνειας προκαλώντας το κρακελάρισμα και ξεφλούδισμα του υμένα (φιλμ) του βερνικιού. Η προσθήκη φίλτρων UV στη σύνθεση του βερνικιού μετριάζει το πρόβλημα, ωστόσο δεν το λύνει στο 100% και για το λόγο αυτό απαιτείται επιμελής τακτικός έλεγχος και αποκατάσταση όπου αυτό απαιτείται. 

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.