Τι πρέπει να γνωρίζω γενικά  για την προστασία και τη φροντίδα των ξύλινων αντικειμένων  και επιφανειών του σπιτιού μου;  - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

160

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 2/5
Βαθμολογία: 
2
Average: 2 (1 vote)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Το ξύλο είναι οργανικό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην εσωτερική και εξωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση των χώρων ιδιωτικών κατοικιών αλλά και επαγγελματικών και δημόσιων χώρων.


Μοναδικό υλικό, ιδιαίτερης ομορφιάς, με δυνατότητα δημιουργίας και σύνθεσης αντικειμένων σε κάθε μορφή και φόρμα όπως έπιπλα, κουφώματα, διακοσμητικά αντικείμενα, πέργκολες, κάγκελα, κορνίζες, σκεύη, αλλά και επιφανειών, όπως, δαπέδων, ταβανιών, σκεπών κ.ά. Το ξύλο αποτελεί ευαίσθητο υλικό, το οποίο τόσο στα αρχικά στάδια της επεξεργασίας του – μέχρι να του δοθεί η απαιτούμενη μορφή και φόρμα – αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, έχει ανάγκη από φροντίδα και προστασία που στοχεύει να διατηρήσει και να αναδείξει την αισθητική του αρτιότητα αλλά, επίσης πολύ σημαντικό, να ελαχιστοποιήσει τη φθορά του και να επιμηκύνει το όριο ζωής του. Ανάλογα με το είδος και την ποιότητα του ξύλου, το περιβάλλον στο οποίο αυτό πρόκειται να τοποθετηθεί (εσωτερικό ή εξωτερικό, όξινο, αλκαλικό, σε παράκτια περιοχή, κ.ά.), τη χρήση του (π.χ. ως δάπεδο ή φέρων οργανισμός (‘σκελετός’) μιας σκεπής, καθορίζονται οι απαιτούμενες ενέργειας φροντίδας και προστασίας του.

Γενικότερα μιλώντας, πάντως, το ξύλο πρέπει να προστατεύεται από ξυλοφάγα έντομα και άλλους μικροοργανισμούς που το καταστρέφουν. Θα πρέπει να το προστατεύουμε από τη διείσδυση υγρασίας στη μάζα του, υγρασία που λειτουργεί ως φορέας και περιβάλλον για την μεταφορά και ανάπτυξη μικροοργανισμών που το φθείρουν και το αποσαθρώνουν.Η προστασία του ξύλου μπορεί να γίνει με ειδικά εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σκευάσματα και στη συνέχεια με προστατευτικά υγρά εμποτισμού. Η επιφάνεια του ξύλου, για αισθητικούς ή άλλους λόγους, είναι δυνατόν να καλυφθεί με βερνίκια με χρώματα, ή με ειδικά λάδια εμποτισμού όπως το Teak Oil, ή με αδιαβροχοποιητικά προϊόντα νανοτεχνολογίας.


Επιλέγουμε τα κατάλληλα κάθε φορά υλικά καλής ποιότητας για τη φροντίδα και προστασία των ξύλινων επιφανειών και αντικειμένων. Τα φθηνά υλικά – κατά γενική ομολογία – πολύ δε μάλλον περισσότερο στην περίπτωση του ξύλου - προκαλούν ακριβές – ενίοτε ανεπανόρθωτες – ζημιές. Ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ξύλινες επιφάνειες και επεμβαίνουμε άμεσα αποκαθιστώντας το πρόβλημα όταν ή εάν αυτό υπάρξει.

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.