Τι είναι το σαράκι και τα ξυλοφάγα έντομα και πως τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά; - Κεντρική Εικόνα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

VIEWS

10844

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μέσος όρος 0/5
Βαθμολογία: 
Καθόλου ψήφοι ακόμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Συνήθως μιλώντας για σαράκι αναφερόμαστε σε περισσότερα του ενός ειδών, αλλά και σε ξυλοφάγα έντομα στο στάδιο της προνύμφης. Πριν μπουν στο στάδιο της μεταμόρφωσης οι προνύμφες ορισμένων εντόμων καταναλώνουν ξύλο ως τροφή για να βοηθήσουν τη μετάβασή τους στην ενήλικη μορφή τους. Τα σαράκια προσδιορίζονται ανάλογα με το είδος του ξύλου που κατοικούν.  Η εξάλειψη του σαρακιού δεν είναι δύσκολη υπόθεση αρκεί να εντοπισθεί γρήγορα πριν προκαλέσει βαριά ή ανεπανόρθωτη βλάβη.  Ελέγχουμε προσεκτικά για ζημιές όπως στρογγυλές τρύπες στο ξύλο.

Πως αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα;

Η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης του σαρακιού και των ξυλοφάγων εντόμων αφορά στην απόλυτη εξάλειψή τους από την ξύλινη επιφάνεια που έχει προσβληθεί. Τα ξυλοφάγα έντομα εμφανίζονται εποχιακά, ‘επιτίθενται’ στο ξύλο και απομακρύνονται από αυτό όταν ενηλικιωθούν. Η παρουσία τους ευνοείται από την υγρασία και το σκοτάδι. Γνωρίζοντας την εποχή που συνήθως προσβάλουν το ξύλο, μας βοηθά να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να αποτρέψουμε τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υγρασία του περιβάλλοντος να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (και δη σε εσωτερικούς χώρους). Θα πρέπει  επίσης να απομακρύνουμε (αν αυτό είναι εφικτό) τα προσβεβλημένα ξύλινα αντικείμενα ώστε να μη μεταδοθεί η βλάβη και στα άλλα ξύλινα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο και δεν έχουν πρόβλημα.

Ελέγχουμε τη ξύλινη επιφάνεια για ύπαρξη στρογγυλών οπών ή και ζωντανών σκουληκιών αλλά και μικρών σωρών πριονιδιού. Αν βρούμε σημεία βλάβης θα χρειασθεί να σιγουρέψουμε ότι είναι πρόσφατα και όχι παλαιότερα. Όταν το σαράκι τρώει το ξύλο, κάνει θόρυβο που γίνεται αντιληπτός συνήθως το βράδυ. Το σαράκι προτιμά ξύλα με μεγάλο ποσοστό υγρασίας. Αν υπάρχει η δυνατότητα κρατήστε το ξύλο όσο πιο στεγνό γίνεται. Ένα υγρό περιβάλλον δεν έλκει μόνο το σαράκι αλλά επίσης μούχλα και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Από τη στιγμή που θα εντοπίσετε το πρόβλημα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με ειδικά εντομοκτόνα, μερικά από τα οποία είναι παράλληλα και υλικά εμποτισμού και περιποίησης ξύλου. Οι οπές καλύπτονται με ξυλόστοκο σε απόχρωση του ξύλου στο οποίο εντοπίζεται. Αν η προσβολή είναι μεγάλη και αν επίσης βρίσκεται σε ξύλινο δομικό στοιχείο (π.χ. δάπεδο, δοκάρι, ξυλεία σκεπής, κ.ά.), τότε σκόπιμο είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού τεχνικού (ξυλουργού).  

Σχόλια

Εγραφείτε ώστε να αφήσετε το σχόλιο σας.